Top50 Glas publike

U Nemačkoj vlasnici 840.000 kompanija traže naslednike

U idućih pet godina 840.000 malih i srednjih nemačkih kompanija u porodičnom vlasništvu suočiće se sa pitanjem ko će naslediti posao, pokazuje istraživanje banke KfW.

PCPress.rs Image

S obzirom na to da se cela jedna generacija posleratnih preduzetnika priprema za odlazak u penziju, više od petine kompanija u porodičnom vlasništvu moraće do 2022. godine biti prodato ili ugašeno. Naime, u tim kompanijama vlasnici nemaju dece kojoj bi ostavili kompaniju ili su naslednici premladi. To je rezultat niske stope nataliteta, koja je u Nemačkoj prisutna još od 70-ih godina. Samo u iduće dve godine 100.000 preduzetnika namerava otići u penziju, a da još nisu rešili pitanje naslednika.

Prema oceni glavnog ekonomiste KfW-a, to će iz osnova uzdrmati sektor malog i srednjeg preduzetništva, koji je motor najveće ekonomije Evrope. Mala i srednja preduzeća zaslužna su za dve trećine radnih mesta i trećinu korporativnih prihoda. U DZ banci procenjuju da će generacijska kriza dodatno povećati ionako veliku glad inostranih rivala za preuzimanjem nemačkih malih i srednjih preduzeća. Međutim, analiza KfW-a pokazuje kako prodaju razmatra 42 odsto preduzetnika, dok 54 odsto želi kompaniju da ostavi u porodičnom vlasništvu.

Pročitajte i:  TSMC planira da otvori svoju prvu fabriku čipova u Evropi

Izvor: Poslovni dnevnik

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,