TrendMicro

Litecoin i Dash kao budućnost cyber kriminala

Iako se čini da se u poslednje vreme svi bave Bitkoinom, te da su već sve što imaju pretočili u ovu kriptovalutu, izgleda da se jedna grupa digitalnih građana polako okreće drugim kripto-rešenjima, a radi se o sloju čija je najveća strast kriminal.

PCPress.rs Image

Tako se predviđa da bi u sledećih 6-12 meseci Bitkoin na dark web-u mogli da zamene Litecoin i Dash, što potvrđuju i istraživanja sigurnosne kompanije Recorded Future. Kako je vrednost Bitkoina rasla, tako su se uvećavale i takse koje se plaćaju prilikom transakcija, te je ova digitalna valuta počela da se smatra manje efikasnom, zbog čega su mnogi kripto-entuzijasti počeli da se interesuju za druge opcije, a među njima su i oni koji se bave nezakonitim radnjama, a koji su među prvima usvojili i Bitkoin.

U pomenutom istraživanju zaključeno je da je Bitkoin je i dalje glavno sredstvo plaćanja kada su dark web transakcije u pitanju, ali da polako gubi primat u korist svojih kripto-rođaka. Tako je Litecoin, šesti po redu kada je vrednost u pitanju, do sada usvojila skoro trećina dark web prodavaca koji koriste alternativne metode plaćanja, dok je Dash, dvanaesti po redu, usvojilo oko 20% ovog tržišta, mada iz Dash Core Group Inc. kažu da nisu upoznati ni sa jednim delom dark web tržišta u okviru kojeg se koristi njihova valuta.

Pročitajte i:  Minecraft: Omiljena igra većine hakera

PCPress.rs Image

Kompanija Recorded Future istražila je 150 ilegalnih servisa za transakcije, da bi došla do zaključka da je Litecoin druga po redu valuta kada su dark transakcije u pitanju, te se tom prilikom došlo i do podataka da je ova valuta najpopularnija u Rusiji, dok u Britaniji, na primer, radije biraju Monero.

Izvor: The Next Web

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,