Zebra

Litecoin i Dash kao budućnost cyber kriminala

Iako se čini da se u poslednje vreme svi bave Bitkoinom, te da su već sve što imaju pretočili u ovu kriptovalutu, izgleda da se jedna grupa digitalnih građana polako okreće drugim kripto-rešenjima, a radi se o sloju čija je najveća strast kriminal.

Tako se predviđa da bi u sledećih 6-12 meseci Bitkoin na dark web-u mogli da zamene Litecoin i Dash, što potvrđuju i istraživanja sigurnosne kompanije Recorded Future. Kako je vrednost Bitkoina rasla, tako su se uvećavale i takse koje se plaćaju prilikom transakcija, te je ova digitalna valuta počela da se smatra manje efikasnom, zbog čega su mnogi kripto-entuzijasti počeli da se interesuju za druge opcije, a među njima su i oni koji se bave nezakonitim radnjama, a koji su među prvima usvojili i Bitkoin.

U pomenutom istraživanju zaključeno je da je Bitkoin je i dalje glavno sredstvo plaćanja kada su dark web transakcije u pitanju, ali da polako gubi primat u korist svojih kripto-rođaka. Tako je Litecoin, šesti po redu kada je vrednost u pitanju, do sada usvojila skoro trećina dark web prodavaca koji koriste alternativne metode plaćanja, dok je Dash, dvanaesti po redu, usvojilo oko 20% ovog tržišta, mada iz Dash Core Group Inc. kažu da nisu upoznati ni sa jednim delom dark web tržišta u okviru kojeg se koristi njihova valuta.

Pročitajte i:  HackBoss: Telegram i krađa kriptovaluta

Kompanija Recorded Future istražila je 150 ilegalnih servisa za transakcije, da bi došla do zaključka da je Litecoin druga po redu valuta kada su dark transakcije u pitanju, te se tom prilikom došlo i do podataka da je ova valuta najpopularnija u Rusiji, dok u Britaniji, na primer, radije biraju Monero.

Izvor: The Next Web

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,