ASUS ROG Flow

Uber od taksija do kamiona

Život vozača kamiona podrazumeva i neke romantične, analogne momente, koji su ušli i u mnoga antologijska filmska ostvarenja, te podrazumevaju duge dane na autoputu, obroke iz restorana pored kojih se prolazi, kao i neizbežni kantri soundtrack. Ipak, sve to bi uskoro moglo da postane deo potpuno drugačijeg procesa.

Iako se Uber teško uklapa u prethodno opisane slike, najveći tehnološki startap ipak planira da izađe na otvorene puteve. Tako bi Uber Freight, koji je kreiran pre dve godine, mogao da u svet kamiona uvede isto ono što je učinio u okviru evolucije taksi servisa – da smanji troškove prevoza, te za sebe uzme veliki deo tržišta, a tako što će tradiciju zameniti pametnim telefonima i GPS signalom.

Ako uspe u ovom poduhvatu, Uber bi mogao da osvoji mnogo veće tržište od onoga koje se tiče taksi prevoza, te utiče na sudbine 3,5 miliona vozača kamiona, koliko ih je u Sjedinjenim Američkim Državama bilo 2016. godine. Iz kompanije tvrde da u okviru kamionskog prevoza nije bilo velikih promena u poslednjih 30 – 40 godina, a od kada se pojavila moderna teretna prikolica, te kamioni obično trećinu puta pređu bez tereta, što krajnji korisnici na kraju ipak plaćaju, pa ima mnogo nepotrebnih gubitaka.

Pročitajte i:  Etički haker „upao“ u interne sisteme više od 35 kompanija

Uber Freight ja zvanično lansiran pre godinu dana u Teksasu, te se od tada proširio na sve države osim Aljaske i Havaja. Uz pomoć aplikacije vozači mogu da se prijave za prevoz nekog tereta danima ili nedeljama unapred, a iz kompanije kažu da planiraju da ovaj model prošire na ceo svet.

Iz Udruženja vozača kamiona kažu da iz Uber-a još uvek nisu objavili nikakve statističke podatke koji se tiču ovog dela industrije, te ističu da se, dok Uber traži licencirane vozače, u svetu vozača kamiona posao zasniva na iskustvu, poverenju, te vezama koje su se gradile decenijama, i garantuju visok nivo stručnosti i bezbednosti.

Izvor: The Guardian

Pogledajte i: Video nadzor – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: ,