Fotografije koje se čuju

Fotografija mračnih dimnjaka koji stoje nasuprot zalasku Sunca ilustruje ozloglašenu Drax električnu centralu u Engleskoj, mesto koje je najpoznatije po negativnom uticaju na životnu sredinu i brojnim protestima. Oni koji nikada nisu posetili ovu lokaciju, a zanimaju se za ekologiju, često se pitaju kako izgleda kada se stoji na tom mestu, kako zvuči jedna od najzagađenijih tačaka na svetu, pa su tvorci projekta „Sound Photography“ odlučili da im odgovore na to pitanje.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o novom projektu web-sajta  Cities and Memory, koji je pokrenut 2014. godine kao „globalni zvučni projekat.“ Radi se o zvučnoj mapi koja se sastoji od snimaka iz celog sveta, a pokriveno je više od 75 zemalja, iz kojih je snimke poslalo preko 500 umetnika.

U okviru projekta „Sound Photography“ od posetilaca sajta se tražilo da šalju fotografije iz svojih delova sveta, da bi umetnici koji se bave zvukom nakon toga izabrali fotografiju, te komponovali melodiju koja ilustruje to kako su se osećali, te o čemu su razmišljali, dok su posmatrali fotografiju. Iako već postoje video sadržaji koji mogu da prenesu doživljaj sa bilo kojeg mesta na planeti, kreatori projekta su želeli da spoje zvuk sa statičnim slikama, da bi se ove potom posmatrale i slušale kao umetnička dela.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,