Uberu odobrena probna dozvola za rad u Londonu

Uber je dobio uslovnu kratkoročnu dozvolu za rad u Londonu nakon sudskog ročišta. Londonska uprava za transport (TfL) je odbila da obnovi traženu petogodišnju licencu kada je istekla prošlog septembra, rekavši da američka taksi aplikacija nije „prilagođen i odgovarajući“ servis. Uber je sada dobio dozvolu, ali je stavljen na probu 15 meseci.

Zbog problema sa regulativom, sigurnošću, te „nedostatka korporativne odgovornosti“, Uber je u septembru prošle godine ostao bez licence za rad u Londonu. Do tada važeća licenca je bila istekla 30. septembra, a nakon toga nije produžena. Uber je odmah potom uložio žalbu kako bi mogao da nastaviti sa radom dok se sudski proces ne završi, ili dok mu licenca ne bude obnovljena. Nakon više meseci pregovora sa TfL-om i velikih napora koje je uložila nova uprava kompanije na čelu sa Dara Khosrowshahi-jem, sada je napokon došlo do kompromisnog rešenja.

Nakon dvodnevnog saslušanja u britanskom sudu Vestminster Magistrates, glavni sudija Emma Arbuthnot je rekla da se Uber sada smatra „prilagođenim i odgovarajućim“. Naredila je kompaniji da plati troškove TfL-a od 425 hiljada funti (negde oko 557 hiljada dolara). Gradonačelnik Londona Sadik Khan rekao je: „Nakon višegodišnjeg lošeg rada u Londonu, Uber je sada prihvatio da je TfL-ova reakcija odbijanja da obnovi licencu bila potpuno opravdana. Danas je naš stav potvrđen od strane suda. Uber je stavljen na uslovnu – njihova 15-mesečna licenca ima jasan skup uslova koje će TfL temeljno nadgledati i sprovesti“. 

Pročitajte i:  Uber će upozoravati putnike da vežu pojas

TfL je postavio vrlo jasne uslove kojih se kompanija mora pridržavati, a nadzor nad njihovim poslovanjem će biti sprovođen svakih šest meseci. Nadziraće se promene koje je Uber bio prisiljen da načini u načinu upravljanja i poslovanja kompanije, kao i novi sistem za prijavu bilo kakvih ilegalnih aktivnosti i zločina, zbog kojih bi putnicima u Uber-ovim vozilima trebala biti zagarantovana veća sigurnost. „Koliko god veliki bili, morate igrati po pravilima“, poruka je gradonačelnika.

Tom Elvidge, generalni direktor Uber-a u Velikoj Britaniji, rekao je da je zadovoljan odlukom: „Nastavićemo da radimo sa TfL-om kako bismo se suočili sa njihovim zabrinutostima i zaradili njihovo poverenje, pružajući najbolje usluge našim klijentima“. Tek nakon što plate troškove suđenja i kroz 15 meseci pokažu da su spremni za to, Uber će moći da dobije novu bezuslovnu licencu za rad. 

Izvor: BBC

Facebook komentari: