Laptop leto 2022

Uhapšen beogradski haker tražen od FBI

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije (UKP), u koordinaciji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, učestvovali su u međunarodnoj policijskoj akciji hakeske grupe “The Dark Overlord”, koju je predvodio američki Federalni istražni biro (FBI).

arrest Uhapšen beogradski haker tražen od FBI dark overlord mup

Cilj akcije bilo je otkrivanje većeg broja lica koja su od juna 2016. godine do danas neovlašćeno pristupali računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava. Oni su krali informacije i lične podatke građana SAD, koji uključuju podatke o vlasništvu i intelektualnoj svojini, osetljivim podacima o zdravstvenom osiguranju, lečenju i druge.

Osumnjičeni su nakon toga upućivali ucenjivačke poruke žrtvama, koje su sadržale pretnje da će informacije biti javno objavljene, osim ako žrtva ne uplati traženi novac. Nakon toga bi zahtevali isplate isključivo u Bitcoinima. Na osnovu dosada dostupnih podataka, žrtve su uplatile ukupan iznos od preko 275.000 američkih dolara.

Pripadnici MUP-a su identifikovali i priveli S.S. (1980) iz Beograda, osumnjičenog da je jednog od članova hakerske grupe “The Dark Overlord”. Pretresom stana i drugih prostorija koje osumnjičeni koristi nađena je i oduzeta digitalna oprema. Po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, protiv njega će biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi i krivično delo iznuda.

Pročitajte i:  FBI veruje da iza nedavne velike pljačke kriptovaluta stoji hakeri iz Severne Koreje

Ovo je još jedno hapšenje u nizu kad su domaći hakeri u pitanju. Tako je nedavno je uhapšena grupa srpskih i hrvatskih hakera koji su prodavali usluge DDos napada.

Izvor: MUP Srbije

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,