UK kupuje deonice u startapu OneWeb

Nakon što je Velika Britanija zbog Brexita izgubila pristup evropskom satelitskom navigacionom sistemu Galileo, ova država primorana je da zameni taj sistem nekim novim. Kako je do sada poznato po informacijama, oni su odlučili da otkupe 45% startapa OneWeb.

UK kupuje deonice u startapu OneWeb

500 miliona dolara za 45% udela u kompaniji

Velika Britanija je izgleda pronašla rešenje da zameni satelitski navigacioni sistem, i to sa onima koje proizvodi OneWeb startap iz Sjedinjenih Američkih Država. Ako američka regulatorna tela sledeće nedelje odobre ponudu, britanci i indijski Bharti Global platiće po 500 miliona dolara za akcije od oko 45% procenata svakoj strani. Oni će finansirati potpuno ponovno pokretanje poslovanja OneWeba, a ostalih 10% će biti dato poveriocima. Očekuje se da sporazum bude zaključen do kraja godine, dok se čeka odobrenje regulatora.

Vlada je ranije planirala da izgradi sopstvenu zamenu za Galileo sistem, uz pomoć ostalih članova Five Eyes obaveštajne alijanseAustralije, Kanade, Novog Zelanda i SAD. Projekat je stavljen na čekanje u maju, neposredno pre objavljivanja studije izvodljivosti. Procenjeni trošak do tada je iznosio oko 6,2 milijarde dolara. Kritičari govore da ovo nije dovoljno ako Velika Britanija želi da dobije sistem vredan kao vojni i precizan sa upotrebom 5G mreže, jer OneWeb nema satelite koji su na taj način skalabilni. Međutim, ostaje da se vidi u kom pravcu će dalje teći razvoj, i da li je ovo samo usputna stanicu za britance dok razvijaju svoj sopstveni sistem.

Pročitajte i:  Kripto berza Binance pokušava da smanji veličinu tužbe od 13 milijardi dolara u Velikoj Britaniji

Izvor: Engadget

Facebook komentari: