BIZIT plus

Ukrajina navodno koristi tehnologiju Clearview AI

Kompanija je saopštila da bi kontroverzni sistem mogao da se koristi na kontrolnim punktovima i za identifikaciju mrtvih.

PCPress.rs Image

Ukrajna koristiti kontroverznu tehnologiju?

Ukrajina će koristiti tehnologiju za prepoznavanje lica Clearview AI u svrhe kao što je identifikacija ruskih vojnika, tvrdi njen izvršni direktor. Prema izveštaju Reuters-a kompanija je ponudila ukrajinskom ministarstvu odbrane besplatan pristup svom sistemu nakon invazije Rusije.

Prema izveštaju, kompanija je sugerisala da bi Ukrajina mogla da koristi tehnologiju za ponovno spajanje izbeglica sa članovima porodice, borbu protiv dezinformacija, procenu na kontrolnim punktovima, da li je neka osoba od interesa i za identifikaciju mrtvih tela. Kompanija nije ponudila svoju tehnologiju Rusiji.

Zvaničnici Ukrajine su ranije sugerisali da razmišljaju o korišćenju ove tehnologije.

Nije jasno za šta tačno Ukrajina koristi sistem, rekao je direktor kompanije Ton-That, napominjući da ne bi trebalo da se koristi kao jedino sredstvo identifikacije. On i savetnik Lee Wolosky su tvrdili da druge ukrajinske vladine agencije planiraju da počnu da koriste ovu tehnologiju u narednim danima.

Pročitajte i:  Ruski sud naložio hapšenje portparola Mete

Ton-That je rekao da Clearview ima pristup više od 2 milijarde fotografija iz VKontakte, ruskog servisa društvenih medija, i više od 10 milijardi slika ukupno u svojoj bazi podataka.

Kontroverzna tehnologija našla se na udaru kritika sa mnogih strana tokom poslednjih nekoliko godina. Ovog meseca Italija je kaznila kompaniju sa 20 miliona evra (27,9 miliona dolara) i naredila joj da izbriše slike italijanskih državljana. Velika Britanija je u novembru privremeno kaznila Clearview sa 17 miliona funti (22,6 miliona dolara) zbog kršenja zakona o zaštiti podataka.

Kanada, Australija i Francuska su među zemljama koje su tražile od kompanije da izbriše slike svojih stanovnika i građana. Kompanija se takođe suočava sa tužbama za privatnost u SAD, gde su zakonodavci pozvali savezne agencije da prestanu da koriste ovu tehnologiju. Meta, Google, Venmo, Twitter i druge platforme su zahtevale da Clearview prestane da koristi slike sa njihovih platformi.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: