TrendMicro

Umetnost i video igre: Animal Crossing i Marina Abramović

Kako je epidemija koronavirusa odmicala, tako se zatvaralo sve više muzeja i drugih kulturnih institucija, a izložbe i drugi performansi su utočište potražili u online prostorima. Tako je umetnost stigla i u video igru Animal Crossing: New Horizons, te je ova postala prostor za inovativni projekat u okviru kojeg se rekreiraju instalacije umetnika kao što su Marina Abramović, Barbara Kruger, Christo, Jeanne-Claude, te drugi.

PCPress.rs Image

Inspiracija prazninom

Umetnica Shing Yin Khor je svoje Animal Crossing ostrvo pretvorila u umetničko utočište – digitalnu umetničku galeriju – koja je već privukla ogroman broj posetilaca od kada se otvorila. Jedna od glavnih atrakcija je upravo projekat Marine Abramović – “The Artist Is Present” – u okviru kojeg je avatar iz igre, obučen ka umetnica, postavljen za sto. Preko puta je prazna stolica, a posetioci mogu da se pridruže, baš kao nekada u stvarnom svetu.

 

View this post on Instagram

 

This afternoon’s public performance.

A post shared by shing yin khor (@sawdustbear) on

Khor nije jedina koja ovu igru koristi za svoje ideje, budući da Joshua Wong – vođa pokreta iz 2014. u kojem su građani ustali protiv kineske vlade – na svom ostrvu organizuje virtuelne proteste, a protiv cenzure u Hongkongu.

Pročitajte i:  Netflix se udružuje sa Ubisoftom

Izvor: Dazed

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,