N Central domination

United Airlines kupuje Overture supersonične avione

United Airlines je odlučila da kupi 15 supersoničnih aviona od kompanije Boom Supersonic, s mogućnošću povećanja narudžbe na ukupno 50 aviona. Ova odluka ipak nije konačna, jer prvenstveno zavisi od sigurnosnih testiranja koja treba da se sprovedu nad avionima, kao i od sposobnosti Boom Supersonic-a da ih na vreme isporuči (jer do sada nikad nisu napravili toliko veliki supersonični avion).

supersonični

Ako ovaj avion prođe sva testiranja, plan je da se prvi primerak u punoj veličini napravi do 2025. godine, da prve test letove obavi 2026. godine, da bi 2029. godine mogao da primi prve putnike. Boom tvrdi da bi njegovi supersonični avioni mogli da lete duplo brže od postojećih – drugim rečima, rastojanje između Londona i Njujorka bi prelazili za 3.5 časova, umesto za sedam, koliko je potrebno konvencionalnim avionima. Procena Boom-a je da bi karte koštale oko 5.000 dolara, mada United Airlines smatra da je još uvek prerano da se o tome razmišlja.

Avion je nazvan Overture, trebao bi da bude sposoban da razvija brzinu od 1.7 maha, da leti na visini od oko 18.000 metara, a njegova dužina bi bila 62.5 metra. Koristio bi 100 procenata ekološko gorivo, koje bi od prvog dana omogućilo „net-zero carbon emmision“. Time bi se zadovoljile sve grupe koje se bore za zaštitu životne sredine, koje ukazuju da je avio industrija danas „zaslužna“ za oko dva procenta globalne emisije CO2.

Interesantno je da Boom testira i nove tehnologije koje bi omogućile smanjenje buke prilikom probijanja zvučnog zida. Američki kongres je još 1973. godine zbog toga zabranio letove supersoničnih aviona iznad SAD-a (mada je tu odluku povuka predsednik Tramp u oktobru 2018. godine). Za sada ne znamo kakvo je mišljenje predsednika Bajdena po tom pitanju.

Ako ovaj naum uspe, konačno će Konkord dobiti svog naslednika.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,