BIZIT plus

Turski borbeni avion KAAN završio prvi let 

Prvi borbeni avion koji se razvija u Turskoj, peta generacija KAAN, završio je svoj prvi let u sredu, 21. februara 2024. Nekoliko rukovodilaca i partnera Turkish Aerospace (TUSAS) — kompanije koja razvija borbeni avion pete generacije — deli video snimke i slike KAAN-ovog prvog leta u sredu. 

 Prema objavi koju je na X nalogu podelio Temel Kotil, izvršni direktor Turkish Aerospace, prvi let je trajao 13 minuta i dostigao brzinu od „230 čvorova na visini od 8.000 stopa“. Tokom dvominutnog video snimka koji je podelio Turkish Aerospace putem X, KAAN je prikazan kako poleće i izvodi neke rutinske manevre u letu pre sletanja. 

 TUSAS je dodao prvo ažuriranje leta na svojoj veb stranici, koji takođe pruža dodatne detalje o razvoju prvog domaćeg borbenog aviona u zemlji. Ministarstvo nacionalne odbrane Turske je prvi put pokrenulo program borbenih aviona pete generacije 2010. U avgustu 2016, Turkish Aerospace potpisao je „autohtoni program označavanja i razvoja“ pod nazivom projekta „TF-X“ i razvija prototip aviona koji je završio svoj prvi let u sredu u poslednjih nekoliko godina. 

Pročitajte i:  Turski nacrt pravila za kripto sredstva u završnoj fazi

 Prvi borbeni avion u Turskoj koji je razvijen u zemlji dugačak je 69 stopa sa visinom od 20 stopa i rasponom krila od 46 stopa. KAAN takođe ima plafon od 55.000 stopa i sposoban je da leti maksimalnom brzinom od 1,8 Maha, prema TUSAS-u. Prototip KAAN-a takođe pokreću motori General Electric (GE) F-110, iako je šef Uprave turske odbrambene industrije Haluk Gorgun u prošlosti rekao da će kompanija koristiti domaće razvijene motore kada avion konačno uđe u fazu proizvodnje. 

 „Mi ćemo doneti ne samo ratni avion pete generacije, već i tehnologije u vlasništvu nekoliko zemalja u svetu preko KAAN-a“, rekao je Gorgun u izjavi objavljenoj na njegovom X nalogu. „Nastavićemo da jačamo sva naša nacionalna čelična krila, posebno KAAN, i razvijamo potpuno nezavisne tehnologije našeg neba za bezbednost naše nacije i prijatelja. 

Izvor: mobilityengineeringtech.com

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *