Vaš Android browser je pun bespotrebnog sadržaja – očistite ga sa nekoliko dodira

Vaš Android telefonski web browser sakuplja mnogo podataka sa svih sajtova koje posećujete, a mnogo toga ne mora biti na vašem telefonu.

PCPress.rs Image

Redovno čišćenje keša i kolačića vašeg web browsera će obrisati smeće koje vam nije potrebno.

Bez obzira koristite li Google Chrome, Mozilla Firefox ili Samsung Internet, ovi podaci sačuvani u vašim kolačićima i kešu mogu biti korisni u nekim slučajevima. To vam omogućava brz pristup sajtovima koje često posećujete i održava vas prijavljenim na naloge koje imate. To je lepo, ali u kolačićima i kešu vašeg browsera ima mnogo informacija koje nisu potrebne i mogu čak predstavljati rizik po privatnost.

Zašto biste redovno trebali čistiti kolačiće i keš?

Veći deo onoga što se nakupi u vašim kolačićima i kešu je jednostavno smeće. Nešto od toga je stiglo sa sajtova koje ste posetili samo jednom. Drugi izgledaju kao da prate vašu istoriju pregleda na aktivnoj osnovi, pomažući u prikazivanju reklama na osnovu onoga što kupujete ili strimujete na internetu.

Zbog toga je dobro povremeno čistiti svoj keš. To vam omogućava da uklonite podatke koje ne trebate na svom telefonu, posebno ako se među kolačićima vašeg telefona nalazi nepoznat pratilac podataka. Čišćenje keša je mala neugodnost – moraćete se ponovo prijaviti na neke od svojih omiljenih sajtova, ali to je mala cena koju treba platiti da biste se uverili da vaš telefon ne sakuplja suvišne podatke.

Pročitajte i:  Kako proveriti vreme ekrana na Androidu

Koraci se malo razlikuju u zavisnosti od vrste telefona i web browsera koji koristite. U nastavku ćemo objasniti kako očistiti ove podatke za Google Chrome browser (često podrazumevan za mnoge Android telefone, poput Google Pixel linije), Samsung-ov internet browser (često podrazumevan na Galaxy seriji telefona) i Mozilla-in Firefox browser. 

Google Chrome

Možete izbrisati kolačiće i keš iz Android verzije Google Chrome browsera tako što ćete prvo dodirnuti dugme More u gornjem desnom uglu browsera, označeno kolonom od tri tačke, zatim dodirnuti History, a zatim Clear browsing data. Možete pristupiti ovome i iz menija Settings Chrome-a, dodirivanjem stavke Privacy and Security, a zatim Clear browsing data.

Chrome takođe nudi Basic i Advanced postavke za brisanje vaše Browsing history, Cookies i site data i Cached images and files. Možete koristiti Time range padajući meni da biste izabrali da li želite izbrisati celokupnu istoriju ili izbor bilo gde od poslednjih 24 sata do poslednjih četiri nedelje. Dodirivanje stavke Advanced takođe će vam omogućiti pristup brisanju Saved passwords, Autofill form data i Site settings. Nakon što izaberete šta želite da obrišete, dodirnite plavo dugme Clear data. Možda ćete dobiti dodatni upit u slučaju da Chrome smatra da su određeni sajtovi “važni” za vas, i ako jeste, dobićete priliku da potvrdite pre brisanja. Inače, ako ne dobijete taj upit, Chrome će odmah nastaviti sa brisanjem kako ste naredili.

Pročitajte i:  WhatsApp na Androidu dobija novu traku za navigaciju koja je bliža vašim palčevima

Postoje dva različita načina na koje možete očistiti keš i podatke o kolačićima u Samsung Internet browseru. Možete očistiti iz samog browsera ili možete proći kroz aplikaciju Settings na telefonu.

Da biste očistili u Samsung Internet browseru, prvo dodirnite dugme Options u donjem desnom uglu, predstavljeno sa tri horizontalne linije, zatim dodirnite Settings; pomaknite se Personal Data, zatim dodirnite Delete browsing data da biste dobili meni opcija za brisanje. Možete obrisati Browsing history, Cookies and site data, Cached images and files, Passwords i Autofill forms u bilo kojoj kombinaciji. Nakon što dodirnete Delete data, dobićete upit za potvrdu vaših izbora pre brisanja.

Korišćenje same aplikacije browsera pruža najviše prilagođavanja šta želite da obrišete. Međutim, ako želite da pristupite sličnim opcijama iz menija postavki na telefonu, otvorite aplikaciju Settings i dodirnite Apps, zatim se pomaknite do i dodirnite Samsung Internet pa zatim Storage. Na njegovom dnu, dobićete odvojene opcije za Clear cache i Clear data. Dodirivanje Clear cache odmah će obrisati keš, ali Clear data će doneti upit koji vas upozorava da će svi podaci aplikacije biti trajno obrisani, uključujući fajlove, postavke, naloge i baze podataka. Iako ne navodi kolačiće, ovaj “nuklearni” pristup trebao bi da zbrise sve preostale podatke, omogućavajući vam da ponovo pokrenete Samsung Internet browser kao da je potpuno nov.

Pročitajte i:  Android otkriva da li je vaš telefon ukreden 

Mozilla Firefox

Kao i sa Google Chrome-om, možete očistiti keš iz Mozilla Firefox Android aplikacije. Da biste pristupili ovoj funkciji, dodirnite dugme More sa desne strane trake za adresu, ponovo simbolizovano sa tri vertikalno poređane tačke. Zatim dodirnite Settings i pomaknite se do Delete browsing data. Od tri browsera o kojima ovde razgovaramo, Firefox vam nudi najviše opcija u meniju Delete browsing data, omogućavajući vam da takođe obrišete sve postojeće Open tabs, vašu Browsing history and site data, Site permissions i čak Dowloads folder. Iako ne možete izabrati vremenski opseg kao što možete za Chrome, možete biti precizniji u vezi sa vrstom podataka koje želite da uklonite.

I Firefox ima dodatnu opciju za one koji nikada ne žele zadržati svoje podatke pretraživanja nakon što završe sa korišćenjem aplikacije. Unutar settings-a je opcija Delete browsing data on quit, koja nalaže Firefox-u da obriše bilo koju kombinaciju ovih istih postavki svaki put kada zatvorite aplikaciju. To je korisna funkcija ako želite da održavate browser čistim i, recimo, izbegnete slučajno davanje istorije pregleda nekome ko je možda ukrao ili na drugi način dobio pristup vašem telefonu.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,