PC Press Studio

Veeam: Oslonac za virtuelizaciju

Planirate uvođenje virtuelne infrastrukture? Kompanija Veeam ima mnogo korisnih alata koji će vam olakšati ovu itekako složenu proceduru…veeam

Kompanija Veeam osnovana je 2006. godine i od starta se fokusirala na kreiranje softverskih rešenja za virtuelnu infrastrukturu, što uostalom pokazuje i ime kompanije – Veeam se izgovara kao skraćenica VM koja označava virtuelnu mašinu. U to vreme, tehnologija virtuelizacije je bila u ozbiljnom usponu, najavljivala je velike stvari, ali još uvek nije bilo puno referentnih primera. Zato su osnivači kompanije, Ratmir Timashev i Andrei Baronov krenuli na dug put ostvarenja jedne vizije…

Prvi proizvodi kompanije bili su Veeam Monitor i Veeam Reporter, alati koji su omogućavali nadgledanje, analiziranje i izveštavanje o radu virtuelne infrastrukture. A da su na dobrom putu pokazalo se već 2007. godine kada su privukli dosta pažnje besplatnim alatom za backup virtuelnih mašina – FastSCP. Naredni korak stigao je 2008. godine sa prvom verzijom Veeam Backup & Replication softvera za čuvanje i oporavak virtuelnih mašina (i svih podataka smeštenih u njima). Da je vizija bila ispravna, pokazuje to što je Gartner kompaniju Veeam proglasio za vizionara u oblasti backup i recovery rešenja!

O kvalitetu Veeam softverskih rešenja najbolje govore brojke. Preko 120.000 klijenata, sa preko 500.000 korisnika, upotrebljava Veeam rešenja. Prihodi kompanije su 2013. godine porasli čak 57 odsto, sa tendencijom da se dvocifren rast nastavi i tokom ove godine. Doug Hazelman, potpredsednik za strategiju proizvoda, ističe da je najveći izvor prihoda kompanije prodaja novih licenci, što je rezultat sistematičnog širenja baze korisnika za po 3.000 mesečno! Ovom uspehu doprinelo je i preko Veeam 27.000 partnera širom sveta.

Pročitajte i:  Data i Data Analytics predstavljaju sveprisutne koncepte u današnjem svetu tehnologije i biznisa

Inovacije su ključ

Svoju strategiju Veeam bazira na tome da su, uprkos stalnoj modernizaciji data centara, kompanijama i dalje potrebna rešenja za backup. Pored toga, sve je bitnija je tema oporavka nakon nesrećnih slučajeva. Kad se u miks doda to da sve više kompanija prelazi na virtuelna i cloud computing rešenja, postaje jasno da tradicionalni softver za backup nije dovoljan. Tu na scenu stupa Veeam i uprkos sve snažnijoj tražinoj konkurenciji, zadržava svoju poziciju zahvaljujući inovativnim funkcijama kojima redovno unapređuje svoja rešenja.

Po rečima gospodina Hazelman‑a, tri faktora omogućavaju da Veeam ostvari komparativnu prednost. Najpre su tu inovativna rešenja, a potom partneri koji predstavljaju jedini način da korisnici dođu do Veeam rešenja. Na kraju, tu su i sami korisnici koji vole Veeam i otvoreni su za razmenu mišljenja i ideja. To pomaže da se proizvodi stalno prilagođavaju njihovim potrebama, a oni sa zadovoljstvom Veeam rešenja preporučuju drugim kompanijama.

Doug Hazelman - potpredsednik Veeam-a
Doug Hazelman – potpredsednik Veeam-a

Odličan primer inovacija o kakvima korisnici pričaju je SureBack. Ova funkcionalnost omogućava automatizaciju provere backup‑ovanih virtuelnih mašina, da se ne bi desilo da je nemoguće obaviti oporavak od kojeg zavisi poslovanje kompanije. „Sada razmišljamo o drugim interesantnim mogućnostima“, kaže Doug Hazelman. „Jedna od najvažnijih je ubrzanje procesa, dok se druga interesantna opcija tiče mogućnosti da korisnici samostalno izvrše oporavak. Dovoljno je da se korisnik uloguje u poseban sajt i oporavi pokvarene fajlove, bez ikakve podrške sistem administratora.“

Availability Suite 8

Ključno rešenje u Veeam ponudi, a koje je od novembra dostupno svim zainteresovanim korisnicima, jeste Availability Suite u verziji 8. Radi se o paketu koji čine Veeam Backup & Replication (o kojem možete čitati u posebnom tekstu) i Veeam ONE, softver za napredno praćenje i izveštavanje o radu virtuelnih mašina. Verzija 8 donela je niz novih mogućnosti, od kojih se ističe bolja integracija sa NetApp platformom, što znači i do 20 puta brži rad u odnosu na konkurentska rešenja. Pored toga, realizovana je integracija sa EMC Data Domain Boost softverom, što značajno ubrzava kreiranje backup‑a u Data Domain sistemima. Replikacija je brža zahvaljujući WAN ubrzanju, a omogućen je i brz oporavak Microsoft SQL baza na nivou transakcija.

Pročitajte i:  VMware Forum Adria 2023: Regionalna biznis zajednica prati tehnološke trendove

Radi dodatne bezbednosti, sve backup kopije se sad enkriptuju AES 256 algoritmom. Čuvanje kopija je moguće i u cloud okruženju, zahvaljujući Veeam Cloud Connect usluzi. Ukratko, nova verzija Availability Suite paketa donosi korisnicima dominantnih VMware vSphere i Microsoft Hyper‑V okruženjima brži oporavak virtuelnih mašina, zaštitu od gubitka podataka, kao i proaktivno praćenje i obaveštavanje o radu virtuelnih mašina, bez usporenja svakodnevnih poslova.

Desktop backup

Malo odstupivši od generalnog fokusa, Veeam je najavio softver za pravljenje backup‑a desktop i laptop računara koji rade pod Windows‑om. Veeam Endpoint Backup FREE je, kao što mu ime kaže, besplatan, a namenjen je svima koji žele da zaštite svoja radna okruženja bazirana na Windows‑u 7, odnosno Windows Server‑u 2008 i novijim verzijama. 06-Veeam-Endpoint-Backup-FREERezervne kopije se mogu čuvati na internom ili eksternom hard disku, na NAS uređaju ili u Veeam backup repository‑ju. Iako se ovo rešenje može koristiti za backup fizičkih servera, ono nije namenjeno korporativnim klijentima, neće imati podršku kakvu ozbiljne kompanije zahtevaju, niti će omogućavati istovremen backup više servera, već se bazira isključivo na pojedinačnim sistemima. U vreme pisanja teksta, Veeam Endpoint Backup FREE još uvek nije dostupan, ali se možete prijaviti za dodatne informacije putem kompanijskog sajta.

Pročitajte i:  Atlas Cloud: Rečnik pojmova iz oblaka

Konferencija VeeamON

Ovog oktobra Veeam je po prvi put organizovao globalnu konferenciju VeeamON sa temom „Dostupnost za moderan data centar“. Iako Veeam posluje iz Švajcarske i većinu korisnika i partnera ima u Evropi, za mesto održavanja odabran je Las Vegas, centar IT konferencija i sajmova u SAD. 07-VeeamON-Day2-155Razlog za to leži u želji da se Veeam što bolje predstavi globalnom tržištu. Tokom tri dana konferencije, održan je velik broj predavanja koja su se bavila ne samo novim proizvodima, već i savetima i trikovima koji pomažu da se Veeam rešenja što bolje iskoriste. Dobar deo izlaganja, među kojima je i keynote sesija u kojoj su učestvovali ko‑osnivač Veeam‑a Ratmir Timashev, Chris Moore iz američkog ogranka kompanije i ko‑osnivaš Reddit‑a Alexis Ohanian, možete da pogledate na sajtu kompanije.

Cloud computing strategija

Doug Hazelman kaže da Veeam ne želi da usmerava korisnike ka velikim provajderima javnih cloud rešenja. Umesto toga, smatraju da je njihova uloga da korisnicima omoguće alternativno rešenje. 08-always_on_concept_04_for_video-(2)Zato su predstavili listu partnera koji učestvuju u Veeam Cloud Provider programu, a tu listu čine kompanije koje podržavaju Veeam Cloud Connect backup kroz Veeam Availability Suite v8. Zahvaljujući Veeam Cloud Connect funkcionalnosti, korisnici lako mogu da prebace u oblak kopiju virtuelne mašine i da pritom odaberu provajdera kojeg žele, bez potrebe da investiraju u infrastrukturu. To znači i da Veeam‑ovi partneri mogu da nude cloud usluge bazirane na Veeam tehnologiji.

www.veeam.com

Marko Herman

(Objavljeno u časopisu PC#216)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,