ASUS Moneyback

Veliko interesovanje za master studije u Švedskoj

Ambasada Švedske predstavila je i ove godine na Sajmu obrazovanja EDU Fair program Study in Sweden. Ovogodišnji fokus je na master studijama iz oblasti informatike. Švedski sistem obrazovanja i brojni programi koji se nude za master iz oblasti IT i iz drugih programa privukao je veliki broj zainteresovanih učenika i studenata.

Ambasador Svedske Jan Lundin FOTO V.Lukic

“Švedska i Srbija odlično sarađuju već čitav vek. Danas obraćamo pažnju na intelektualnu saradnju i pokušavamo da ohrabrimo srpske studente da jedan deo svojih studija provedu u Švedskoj” rekao je ambasador Švedske u Srbiji, Nj. E. Jan Lundin.

Suzana Plančak Jeremić iz Univerziteta u Geteborgu, gradu sa 40.000 studenata koga s pravom nazivaju “gradom studenata” smatra da ukoliko je neko dobar učenik ima velike mogućnosti da studira u Švedskoj. “Studenti koji dolaze iz ovog regiona su većinom dobri studenti koji imaju velike šanse za stipendiju” rekla je ona.

Predstavnici švedskih IT kompanija koje već godinama uspešno posluju u Švedskoj imali su “speed dating” sa zainteresovanim studentima. Budući akademci imali su priliku da iz prve ruke čuju sve o uslovima i načinu rada kompanija Verisec, Emric, Ericsson, Seavus i Catenamedia, kao i o mogućnostima profesionalnog i ličnog razvoja koje oni svojim zaposlenima nude.

Nekadašnji švedski master student Aleksandar Ristanić govorio je o svom iskustvu i viđenju studiranja u Švedskoj za koju kaže da nudi “studiranje po meri studenta”. On smatra da su studije u Švedskoj odlična baza i odskočna daska za dalje usavršavanje i međunarodnu karijeru.

Sve je više žena koje pokušavaju da nađu svoje mesto u oblasti informacionih tehnologija. Da je neravnomerna zastupljenost žena u toj oblasti potvrdila je Hajdi Harman, švedska preduzetnica koja je pokrenula nekoliko StartUp projekata. “Ako želimo ekonomski napredak regiona, moramo biti otvoreni prema novim idejama i aktivno uključiti žene u taj proces” rekla je Hajdi Harman čija organizacija Geekgirlmeetup uspešno radi u 17 zemalja i 25 gradova u nameri da se istaknu ženski uzori u informatici, napravi mreža uticajnih žena i deli znanje i iskustvo u toj oblasti.

Facebook komentari:
PC Press - Video konferencije

Tagovi: , ,