Veštačka inteligencija i posmatranje građana: Šare za nevidljivost

Uspon sistema za prismotru koji su ojačani veštačkom inteligencijom sve više zabrinjava, te ukazuje na distopijsku budućnost, pa je sve više onih koji rade na rešenjima za zaobilaženje ovakvih sistema, što će omogućiti zadržavanje minimuma privatnosti.

PCPress.rs Image

Poslednje rešenje dolazi iz Belgije, a u obliku štampanih šablona koji mogu da zavaraju sisteme koji su kreirani da prepoznaju ljudska bića i slike. Tako se ovi šabloni ponašaju kao „ogrtači za nevidljivost“, pa bi u budućnosti mogli da se štampaju i na komadima garderobe, a kako bi štitili privatnost onih koji ih nose. Tako „nevidljivost“ dobija potpuno novo značenje, te bi šarene majice ubuduće mogle da čuvaju od kamera za nadzor. Rešenje možda deluje pomalo bizarno, ali se radi o poznatom fenomenu u AI svetu, budući da određene šare uspevaju da prevare sisteme, te učine da ovi vide nešto čega nema, ili, pak, ne vide nešto čega ima.

Neki eksperti upozoravaju na opasnosti od ovakvih rešenja, budući da bi, na primer, mogla da se koriste za manipulaciju autonomnim vozilima, a tako da ovi semafor vide kao uličnu svetiljku, te se ne zaustave na vreme. Pored toga bi nove šare mogle da omoguće i manipulisanje AI medicinskim uređajima budućnosti, pa bi ovi mogli da detektuju i bolesti kojih nema, a u sklopu medicinskih prevara.

Pročitajte i:  Prvi put: Kad botovi snimaju horor film

Belgijsko rešenje trenutno funkcioniše samo protiv YOLOv2 algoritama, što znači da je AI nevidljivost još uvek samo na nivou naučne fantastike, ali bi to uskoro moglo da se promeni zbog toga što potreba za anonimnošću polako postaje jedna od osnovnih stavki u životu modernog čoveka.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: ,