BIZIT 2022

Veštačka inteligencija stvara nove epizode Kremenkovih

Crtani film o životu u kamenom dobu, Porodica Kremenko (The Flintstones), upravo je dobio pomoć u svom oživljavanju i osavremenjavanju. Tim istraživača sa Instituta za veštačku inteligenciju Allen, Univerziteta Ilinois i Univerziteta Vašington, stvorili su sistem veštačke inteligencije nazvan Craft (Composition, Retrieval and Fusion Network) koji može da prepozna elemente iz nekada popularnog crtanog filma i stvori sopstvene nove epizode.

PCPress.rs Image

Zadatak Craft-a je da stvori kratke animirane epizode crtanog filma Porodica Kremenko na bazi opisa teksta. Učenje veštačke inteligencije izvedeno je pomoću 25 hiljada kratkih video isečaka starih epizoda tog crtanog filma (svaki video isečak traje najviše tri sekunde to jest 75 frejmova) u kombinaciji sa detaljnim opisom svake scene u tekstualnom obliku. Nove epizode nisu samo kolaži sastavljeni od već viđenih scena s obzirom da Craft dobija i scenario epizode u tekstualnom obliku (likovi, događanja i lokacije).

Kako se veštačka inteligencija i dalje nalazi u svom početnom razvojnom stadijumu, od Craft-a ne treba očekivati neka čuda, kvalitet generisane animacije zasad nije ni približno jednak onoj koju su pre oko 50 godina stvarali u Hanna-Barbera-i. Porodica Kremenko pokazala se idealnim eksperimentom za veštačku inteligenciju s obzirom da je taj crtani film karakterisala ograničena animacija likova u kombinaciji sa statičnom pozadinom. Današnji mali glitch snimci, koji se stvaraju iz jednostavnih tekstualnih fraza, mogu dovesti do toga da se crtani filmovi u budućnosti stvaraju od nule uz pomoć AI-a koji će zameniti cele ekipe ljudi koji rade u studiju, što bi na kraju krajeva moglo da baci u zaborav određene poslove i zanimanja.

Pročitajte i:  Getty Images neće prihvatati AI-generisana umetnička dela

Izvor: TNW

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,