Vetar u leđa za dobru ideju

KATANA je biznis akcelarator koji omogućava finansijsku i poslovnu podršku u primeni inovativnih tehnologija za potrebe agro sektora ili startapa, malog ili srednjeg preduzeća koje posluje u okviru širokog lanca vrednosti u agro sektoru, IKT sektoru ili novim rastućim industrijama. Ukupna vrednost finansiranja iznosi 1,2 miliona evra, a prošle godine je kroz projekat FRACTALS podržano 46 startapa i malih i srednjih preduzeća sa Balkana i iz čitave Evrope. Najbolje ideje o primeni novih tehnologija u sektoru poljoprivrede su dobile od 50.000 to 150.000 evra, a ukupno je dodeljeno 5,5 miliona evra.

Katana-Color-Horizontal

Nakon velikog uspeha FRACTALS projekta, EU je odobrila novi talas grantova za startape i mala i srednja preduzeća u regionu – kroz projekat KATANA. Otvoreni poziv će biti objavljen pre kraja 2016. godine, a podržaće nove sjajne ideje u oblasti primene IT-ja u poljoprivredi. Tri srpska partnera u konzorcijumu koji čini ukupno 14 partnera iz 8 zemalja su Vojvođanski IKT klaster, Biosens Institut i kompanija Inosens, a predvođene su kompanijom bwcon GmbH iz Štutgarta.

KATANA biznis akcelerator finansiran je od strane Evropske komisije, kroz Horizon2020 program. Ciljna grupa su startapi, mala i srednja preduzeća agro sektora, IKT sektora i novih rastućih industrija. Projekat je započet 1. jula ove godine i trajaće 30 meseci tokom kojih će obezbeđivati pristup znanju, tehnologijama, kapitalu i tržištima, kako bi preduzeća i kompanije kreirali i/ili ojačali svoju ponudu u domenu poljoprivrede i novih tehnologija, ali i ostvarili prisustvo na globalnom tržištu.

Vojvodina

U cilju indentifikacije najboljih startapa, malih i srednjih preduzeća iz pomenutih sektora, KATANA uvodi nekoliko koraka selekcije koji će doprineti tome da se finansiraju najbolji međusektorski i međunarodni konzorcijumi aplikanata. Proces selekcije uključuje sve zainteresovane strane neophodne prilikom kreiranja uspešnog poslovnog modela:

  • startape, mala i srednja preduzeća koji treba da prepoznaju najbolje među sobom,
  • potencijalne rane korisnike proizvoda i usluga (reward crowdfunding) i
  • investitore (equity crowdfunding)

INOSENS

KATANA biznis akcelerator će podržati najuspešnijih 10 konzorcijuma kroz direktnu finansijsku podršku – u iznosu od 100.000 evra po aplikantu – i pružiće konzorcijumima specijalizovane treninge o tome kako uspešno pronaći investitore kako bi mogli da povećaju iznos finansiranja sopstvenog projekta. Takođe, pomoć koju obezbeđuje KATANA uključuje i povećanje njihove vidljivosti kod profesionalnih investitora preko specijalizovane platforme (equity crowdfunding).

Od dva planirana, prvi poziv za aplikacije će biti raspisan do kraja 2016. godine (01.12.2016. – 28.02.2017.) a drugi u aprilu naredne godine (01.04.2017. – 31.08.2017.). KATANA tim planira održavanje informativnih radionica i prezentacija na kojima će svi zainteresovani imati priliku da saznaju detalje o proceduri apliciranja, pravilima i mogućnostima koje pruža KATANA biznis akcelerator.

Biosense

Za novosti, pratite stranice na društvenim mrežama: Facebook, LinkedIn i Twitter!

Sajt www.katanaproject.eu će biti lansiran 1. septembra, 2016. godine.

Za više informacija pišite na chatzikostas@biosense.rs i mladen.radisic@vojvodinaictcluster.org

csm_bwcon_mali

Facebook komentari: