TrendMicro

Visa Mobile beskontaktno plaćanje sertifikovano za komercijalnu upotrebu

visa-mobile-app-iphone-appVisa odobrila beskontaktno plaćanje preko vodećih smart telefona, kao što su  BlackBerry® BoldTM 9650, iPhone 4, iPhone 3GS, iPhone 3G, kao i na Android sistemu bazirani Samsung Vibrant Galaxy 5

isa Inc. (NYSE:V) i Visa Europe[1] najavile su početak komercijalne upotrebe mobilnog beskontaktnog plaćanja koje je omogućeno In2Pay microSD rešenjem kompanije DeviceFidelity. Ovo je veoma značajan korak u poslovanju kompanije VISA, koja prvi put u svojoj istoriji uvodi mobilno beskontaktno plaćanje na listu Visa usaglašenih proizvoda koji će biti dostupni za potencijalni komercijalni razvoj od strane finansijskih institucija u Sjedinjenim Američkim Državama i odabranih tržišta.

Ovaj poslovni potez je rezultat tehnološkog razvoja koji je trajao osamnaest meseci i koji je ostvaren u partnerstvu sa kompanijom DeviceFidelity iz Teksasa, a realizovano je i probno ispitivanje sa vodećim finansijskim institucijama u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Aziji. Zahvaljujući ovim testiranjima, Visa podržava komercijalizaciju In2Pay microSD za upotrebu na vodećim pametnim telefonima.

Među smart telefonima koji su kompatibilni za upotrebu sa ovom vrhunskom tehnologijom su BlackBerry® BoldTM 9650, iPhone 4, iPhone 3GS, iPhone 3G, kao i na Android sistemu bazirani Samsung Vibrant Galaxy 5, koji predstavljaju tri vodeća operativna sistema za mobilne telefone u svetu. Visa očekuje da uvrsti dodatne modele telefona za upotrebu s ovom tehnologijom, a među njima će biti i telefoni bazirani na Symbian i Windows operativnim sistemima.

“Ovo je istorijska prekretnica za Visu i njene klijente”, rekao je Bil Gajda, koji je na čelu Visa Mobile. “Pored izdavanja plastičnih platnih kartica sa magnetnom trakom ili platnih kartica sa čipom, finansijske institucije sada mogu da ponude korisnicima računa novu tehnologiju koja im omogućava da transformišu svoje postojeće telefone u potpuno funkcionalne uređaje za mobilno plaćanje”.

Budućnost plaćanja bića mobilna

visa-appProces testiranja usklađenosti mobilnih uređaja koji je Visa ustanovila obuhvata obimno tehničko, sigurnosno i testiranje upotrebljivosti, imajući u vidu funkcionalnost Visa mobilnog plaćanja. Ono garantuje pouzdane i sigurne Visa transakcije koje su kompatibilne sa svetskim standardima plaćanja koje čip omogućava, i uspostavlja traženi opseg signala za sva mobilna beskontaktna plaćanja. Visa proces testiranja usklađenosti obezbeđuje kombinovanje telefona; sigurnosni čip i mobilna aplikacija za plaćanje će omogućiti nivo korisničkog iskustva na koje su korisnici Visa računa navikli kada je Visa u pitanju.

Prednosti mobilnog plaćanja posredstvom MicroSD tehnologije odmah su prepoznale najveće finansijske institucije u Sjedinjenim Američkim Državama – JP Morgan Chase, Wells Fargo Bank, US Bancorp i Bank of America – koje su sa Visom učestvovale u probnim ispitivanjima mobilnog plaćanja. Sada je ova usluga dostupna svakom Visa izdavaocu, koji može da pribavi tehnologiju pod standardnim Visa ugovornim uslovima i unese Visa aplikaciju za mobilno plaćanje u microSD kartice.

Izdavaoci koji se opredele da usvoje tehnologiju mogu da za svoje korisnike računa obezbede sićušne microSD kartice koje se mogu ubaciti u postojeću memoriju telefona kako bi plaćanje moglo da se obavi preko uređaja. Tehnologija je kompatibilna sa postojećim beskontaktnim terminalima za plaćanje koji su već instalirani u trgovačkim mestima prodaje širom sveta i koji omogućavaju korisnicima računa da obave plaćanje tako što će jednostavno držati telefon ispred terminala.

Uvođenje mobilnog plaćanja otvara brojne poslovne mogućnosti za mobilne operatere, trgovce na malo i ostale učesnike u sistemu plaćanja, kojima se pruža mogućnost da ostvare partnerstvo sa finansijskim institucijama i na taj način pruže funkcionalnost Visa mobilnog plaćanja potrošačima. Nik Holand, Senior Analyst u Yankee Group ističe da ovaj poslovni korak kompanije Visa „jasno pokazuje da će budućnost plaćanja biti mobilna“.

Sa skoro 5 milijardi mobilnih aparata na tržištu širom sveta, predviđa se da će u budućnosti mobilni telefoni imati sve značajniju ulogu u svakodnevnom životu potrošača. Prema IDC-u[2], očekuje se da će isporuka smart telefona porasti za 24 procenta na globalnom nivou u 2011, što će podstaći kontinuirani rast u segmentu robusnijih i snažnijih mobilnih uređaja koji su sposobni da podrže beskontaktno plaćanje.

Plaćanje putem mobilnog telefona predstavlja trend u čijem razvijanju Visa namerava da učestvuje i u budućnosti. “Mobilna plaćanja predstavljaju strateški prioritet za kompaniju Visa u Evropi gde imamo lidersku ulogu u razvijanju tržišta”, zaključuje Sandra Alzeta, rukovodilac za inovacije u Visa Europe. “Ushićeni smo što se veliki rad koji smo uložili u tržišna testiranja isplatio. Sa ovim dostignućem, možemo da pomognemo našim potrošačima da zakorače u prostor mobilnog plaćanja na komercijalnoj osnovi, nudeći im vredne i inspirativne benefite.”


O Visa Inc.: Visa je globalna kompanija za tehnologiju plaćanja koja povezuje potrošače, preduzeća, finansijske institucije i vlade u više od 200 zemalja i područja u brzo, sigurno i pouzdano digitalno poslovanje. Jedna od najnaprednijih svetskih tehnoloških mreža koja podržava digitalnu monetu – VisaNet – u stanju je da upravlja sa više od 20,000 transakcija u sekundi, sa zaštitom od prevara za potrošače i garantovanim isplatama za trgovce. Visa nije banka i ne izdaje kartice, produžava kredit ili utvrđuje stope i naknade za potrošače. Visa inovacije, međutim, omogućavaju njenim klijentima iz finansijskih institucija da pruže potrošačima više izbora: platiti odmah sa debitnim, unapred sa prepaid ili kasnije sa kreditnim proizvodima. Za više informacija, posetite  www.corporate.visa.com.

O DeviceFidelity

DeviceFidelity, Inc. razvija plug-and-play tehnologije koje osposobljavaju razne institucije da rasporede svoje usluge i aplikacije na milione mobilnih telefona širom sveta. Njihovi patenti koji su u toku  In2Pay microSD i In2Pay iCaisse rešenje transformišu popularne mobilne telefone u interaktivne beskontaktne uređaje za transakciju. Posvećena pružanju beskontaktnih inovacija za mobilni telefon, kompanija ima brojne patente koji su u toku u američkim i internacionalnim patentnim kancelarijama. DeviceFidelity je privatna korporacije sa sedištem u Ričardsonu, Teksas i kancelarijama u San Mateu, Kalifornija i Njujorku. Za više informacija, posetite www.devicefidelity.com.


[1] Visa Europe je zasebna celina koja je ekskluzivni vlasnik licence Visa Inc. zaštitnog znaka i tehnologije u Evropskom regionu  

[2] http://www.businesswire.com/news/home/20100907006654/en/Worldwide-Converged-Mobile-Device-Market-Projections-Raised

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,