Više od polovine svetskog stanovništva nema stalni pristup internetu

Komisija Ujedinjenih nacija (UN) za širokopojasni internet objavila je da slabi proces rasta korisnika koji imaju pristup Internetu.

internet
Rast korisnika koji pristupaju internetu 2015. godine iznosio je 8,1%, dok je 2014. godine iznosio 8,4%. Postoji nesrazmera između dostupnosti interneta u bogatim i siromašnim zemljama sveta, jer pristup u bogatim zemljama ima 90% stanovništva, a u 48 najsiromašnjih zemalja samo 10% stanovništva.

Ističe se kako se u 2015. godini 57% svetske populacije (više od 4 milijarde stanovnika) i dalje neredovno povezuje na interne.

Do kraja 2015. godine 3,2 milijarde ili 43,4% stanovnika sveta imaće redovan pristup internetu, što je rast u odnosu na 2014. godinu kada je redovni pristup internetu imalo 2,9 milijardi stanovnika. U UN se nadaju da će do 2020. godine 60% stanovništva u svetu imati redovan pristup internetu.

Najviše problema s pristupom internetu imaju žene u zemljama u razvoju i pogotovo u podsaharskoj Africi, gde u odnosu na žene ima čak 50% više muškaraca kojima je dostupna internet veza. Što se tiče korišćenja svetskih jezika, na internetu je zastupljeno samo 5% od ukupno 7.100 svetskih jezika.

Pročitajte i:  Intervju: Ko zaista upravlja Internetom?

Izvor: eKapija

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,