BIZIT Seminar

Vlada Srbije nastavlja ulaganje u razvoj veštačke inteligencije

Ulaganje u razvoj veštačke inteligencije i njeno korišćenje je jedno od strateških opredeljenja vlade, izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

PCPress.rs Image

AI NALED

Predstavnici NALED-a predstavili su Drugi konkurs za podršku inivacijama i digitalnoj transformaciji mikro, malih i srednjih preduzeća i startapa, pod nazivom “Od Inovacija do zvezda”, koji traje do 18. maja ove godine.  U prezentaciji je učestvovao i Jovanović koji je istakao da je Srbija uspela, zahvaljujući radno intenzivnim investicijama u poslednjih pet, šest godina da snizi stopu nezaposlenosti, sa više od 25 procenata na  ispod 10 odsto.  Naveo je da je sada orijentacija Vlade Srbije da se okrećemo ka  inovacijama i digitalizaciji poslovanja, kako bismo dobili veću dodatu  vrednost.

“Sa inovacijama dobijamo dodatu vrednost i stvaramo veći BDP. Vlada je uradila dosta u polju digitalizacije i transformacije javne uprave I  privrede, gde se ulazze u digitalizaciju. Jedno od strateških  opredeljenja je ulaganje vlade u veštačku inteligenciju i njeno  korišćenje”, naglasio je Jovanović.

Podsetio je da je još 2019. doneta Strategiju razvoja veštačke  inteligencije, u okviru koje je uspostaljena platforma za veštačku inteligenciju u kragujevačkom Državnom data centru. Prošlog meseca je ona stavljena na raspolaganje univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startapovima, jer će kroz rad sa  vestačkom inteligencijom oni doći do boljih poslovnih rešenja, koja  prave dodatu verdnost. Očekujem u narednom peridu večhi fokus malih i srednjih preduzeća na primenu veštačke inteligencije”, rekao je Jovanović.

Pročitajte i:  Google Chrome uskoro prekida podršku za milione računara

Naveo je da je veoma vazzno da se naša privreda sa radno intenzivnih delatnosti preorijentiše na inovacije.

Direktor Odeljenja za konkurentnost i inovacije NALED-a Dušan Vasiljević je naveo da će do kraja meseca imati “sivu knjigu” inovacija, koja će Vladi Srbije pokazati koji problemi postoje na polju inovacija I  kako da se stanje unapredi.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,