Top50 Glas publike

VR kaciga sa rezolucijom ljudskog oka

Jedan od glavnih ciljeva proizvođača VR uređaja je dostizanje rezolucije ljudskog oka. Na taj način bi se stvari u virtuelnom okruženju predstavile kao da su u realnom svetu. Finska kompanija Varjo, je pre dve godine objavila da radi na VR kacigi koja bi omogućila upravo to. Sada su lansirali svoj prvi proizvod, VR-1 kacigu koja donosi rezoluciju jednaku rezoluciji ljudskog oka. Naravno, to zadovoljstvo mora da se plati, pa je cena ove kacige 6.000 USD.

PCPress.rs Image

Ova kaciga donosi 60 piksela po jednom stepenu ugla gledanja, što je jednako rezoluciji ljudskog oka i 20 puta je veća rezolucija od ostalih VR uređaja koji su trenutno na tržištu. VR-1 ima i sposobnost praćenja očiju, a kompanija je saopštila da tokom ove godine planira da ponudi i AR varijantu kacige.

Planirano je da se ovaj uređaj ponudi samo poslovnim korisnicima, u industrijama kao što su inženjering i građevinarstvo. Generalni direktor kompanije Varjo, Niko Eiden, naglasio je da potrošačko tržište još uvek nije dovoljno zagrejano za VR tehnologiju, ali da ona pronalazi sve više primena u profesionalnoj sferi. Stoga ni cena ovog uređaja nije niska, a prema rečima Eiden-a, u narednom periodu sigurno neće doći do njenog smanjenja, jer je primenjena napredna (i skupa) tehnologija, za koju veruje da će i po toj ceni naći put do potrošača.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,