BIZIT plus

WhatsApp – nova funkcija podrške za proxy

Vlasnik WhatsApp kompanije Meta Platforms Inc saopštio je da će korisnici aplikacije za razmenu poruka sada moći da koriste proxy servere za pristup usluzi u zemljama u kojima je aplikacija blokirana.

PCPress.rs Image

Proxy server je posrednik između korisnika i veb servisa i deluje kao veb filter koji omogućava korisnicima interneta da zaobiđu ograničenja i cenzuru. WhatsApp je naveo da je podrška za proxy u aplikaciji sada zvanično dostupna korisnicima sa najnovijom verzijom.

Korisnici u zemljama kao što su Iran i Sirija koristili su usluge virtuelne privatne mreže (VPN) za kretanje oko internet cenzure.

Usluga za razmenu poruka ocenjuje: „u slučaju da se ova isključenja nastave, nadamo se da će ovo rešenje pomoći ljudima gde god postoji potreba za bezbednom i pouzdanom komunikacijom. WhatsApp će „učiniti sve“ u okviru svojih tehničkih mogućnosti da usluga ostane dostupna i da ne blokira iranske telefonske brojeve, saopštila je služba za razmenu poruka u septembru.

Iran je ograničio pristup Metinom Instagramu i WhatsApp-u nakon što su izbili nemiri kao odgovor na smrt 22-godišnje Mahse Aminija, koju je uhapsila moralna policija u Teheranu zbog “neprikladne odeće”.

Pročitajte i:  WhatsApp uvodi funkciju pop-out četa za Windows beta

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,