BIZIT plus

Windows 10 izgubio deo učešća na tržištu pred aprilski update

Iako se očekuje da novi Windows 10 update privuče još više korisnika, izgleda da se to u aprilu nije dogodilo, budući da je zabeležio pad učešća na tržištu tokom tog meseca.

PCPress.rs Image

Naime, NetMarketShare podaci ukazuju na to da je verzija Windows 7 zabeležila rast tokom aprila, dok je interesovanje za verziju 10 palo pred aprilski update. Tako je Windows 7 sa 43,44% udela na tržištu skočio na 43,57%, dok je Windows 10 pao na 33,81%, a sa prethodnih 33,83%. Iako su razlike u procentima male, podaci ukazuju na to da novi update, suprotno od očekivanog, ne uspeva da privuče više korisnika.

Ažuriranje je bilo planirano za 10, april, ali ga je Microsoft odložio na 20 dana, a zbog greške koja je pronađena u okviru novog update-a. Tako je ažuriranje objavljeno tek 30. aprila, pa će njegov uticaj na broj korisnika moći da se proceni tek tokom maja.

PCPress.rs Image

Apple macOS je takođe zabeležio rast tokom aprila, te sada ima tržišno učešće od 4,95%, dok Windows 8.1 i dalje beleži pad, pa se nalazi na 5,25% uređaja. Zanimljivo je da se Windows XP, koji još od aprila 2014. godine ne dobija aktivnu podršku od Microsoft-a, ipak i dalje nalazi na 4,3% od ukupnog broja uređaja širom sveta.

Pročitajte i:  Apple otpušta preko 700 zaposlenih

Izvor: Softpedia

Facebook komentari: