Zebra

Windows 10 Pro – Sigurni u korisnike

Korisnici imaju svoje navike, a zadatak administratora je (i) da te navike sistematizuje, pa da probleme rešava planski i centralizovano. To je još jedno od polja gde Windows 10 Pro pruža dodatne mogućnosti.

Već ste zakoračili u „oblak“, napravili aplikacije na koje su se navikli i najkonzervativniji korisnici. Svi koji se bave Web sajtovima, a pogotovo Web aplikacijama, znaju koliko je teško prilagoditi da uvek sve izgleda kako treba ili barem onako kako su korisnici navikli. Verovatno ste se veći sreli sa slučajevima da je neophodno koristiti određeni Web browser, pa čak i specifičnu verziju brower‑a za pristup nekom sajtu. Znajući koliko je autentikacija za pristup sadržajima sajta bitna, ovom problemu treba pristupiti veoma ozbiljno – kućni korisnik može da instalira nekoliko Web browser‑a koje koristi za različite namene i u slučajevima kada se nešto ne vidi kako treba ili ne radi kako treba, dok u poslovnom svetu važe mnogo strožija pravila.

Kad se vidi dobro

Već smo pomenuli da grupnim polisama može da se onemogući instaliranje aplikacija koje bi mogle da ugroze rad računara, pa i kompanije. U poslovnoj primeni, slučajeve starih i sada nekompatibilnih Web aplikacija ili sajtova dodatno komplikuju situacije kada se za rad neke Web aplikacije koriste specifični dodaci koje je napravio isporučilac softverskog rešenja.
Edge je novi, brzi Web browser koji stiže uz Windows 10, pri čemu verzija koja se isporučuje uz Microsoft Windows 10 Pro ima specifičnosti koje će olakšati rad na globalnoj Mreži i korišćenje Web aplikacija.
Internet Explorer Enterprise Mode je režim rada u kome se Edge ponaša kao neki od starijih browser‑a. Podsetimo da su i verzije Internet Explorer‑a imale rudimentarnu mogućnost prelaska u „stari“ režim rada koji se zvao Document Mode. Enterprise Mode donosi značajno unapređenje, utoliko što Edge može da pamti za koje je sajtove neophodnokoristiti starije metode prikaza, što unapred možete precizno da definišete Web sajtove ili aplikacije za koje je potreban „kompatibilni“ način rada i prikaza, a povrh svega, to može da učini i administrator, centralizovano za sve računare, pomoću grupnih polisa.
Zamislite situaciju u kojoj ste zamenili opremu, dobili nove računare, a još uvek niste zamenili centralnu aplikaciju na kompanijskom intranetu koja radi kako treba samo s Internet Explorer‑om 8. Rešenje je jednostavno – za kompanijski server http://localhost definisaćete pristup grupnom polisom s računara u IE8 režimu. Ali sve to samo ako vaši računari koriste Windows 10 Pro – Home verzija nema Enterprise Mode, pa to ne biste uspeli čak ni da pokušate da podesite sa svih računara pojedinačno. Uz Windows 10 Pro, prelazak iz Enterprise režima u klasični i nazad je potpuno transparentan za korisnike.

Virtuelne mašine

Svim aplikacijama se i dalje ne može pristupiti iz browser‑a, a u težim slučajevima za rad nekih aplikacija neophodno je koristiti baš određeni operativni sistem, koji čak ne mora ni da bude Windows. Instalacija dodatnog sistema na posebnu particiju je zapravo šamar za celokupnu bezbednosnu preventivu koju smo ranije opisali i, kratko rečeno, ne dolazi u obzir. Windows 10 Pro zato omogućava aktiviranje Hyper‑V virtuelizacije koja omogućava da formirate različite virtuelne mašine koje će koristiti resurse vašeg računara, a pritom neće ugroziti njegovu bezbednost.
Malo dodatne nauke svakako vam je potrebno da biste ovladali formiranjem virtuelnih mašina za različite operativne sisteme i za različite potrebe koje će pokriti specifične zahteve vašeg starog softvera ili jednostavno zadovoljiti radoznalost da probate kako nešto radi. Ako je u pitanju rešavanje kompatibilnosti, najbolje je da ostavite administratoru ostavite da se on pozabavi kompletnom instalacijom Hyper‑X sistema, formiranjem virtuelne mašine i instalacijom odgovarajućeg softvera.

Preuzmite tekst o Windows 10 Pro u celosti u PDF formatu

Ukoliko više volite da čitate tekstove na mobilnim uređajima, ceo tekst je dostupan i u digitalnoj čitaonici, a našu aplikaciju možete preuzeti za Android i iOS uređaje.

Kliknite ovde i iskoristite popust od 4000 dinara za kupovinu Windows 10 Pro računara u Gigatron prodavnicama

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,