BIZIT plus

Da li je Windows 11 dobar za igranje igara u 2023?

Igrači su obično na vrhuncu PC tehnologije, bilo da se radi o aplikacijama, specifikacijama ili dodacima.

PCPress.rs Image


Microsoft vrši pritisak na igrače da se uključe, ali da li je vredno toga?

Ali ako imate Windows 10 mašinu koja funkcioniše sasvim dobro, možda ne postoji očigledan razlog da nadogradite svoj operativni sistem na Windows 11, osim što eliminišete dosadni marketing od strane Microsofta. Mogli bi čak postojati i potencijalni nedostaci. Dakle, vredi li napraviti iskorak ili bi trebalo da izdržite do Windows 12?

Da li je Windows 11 bolji od Windowsa 10 za igranje igara?

Sve u svemu, da. Uključuje nadogradnje koje su projektovane imajući na umu PC igre, uključujući poboljšanja performansi. Bilo je nekih problema sa ranim verzijama operativnog sistema Windows 11 — uključujući probleme sa NVIDIA grafičkim karticama, koje su središnji deo većine računara za igre — ali su oni od tada rešeni.

Verovatno nećete videti veliki skok u odnosu na Windows 10, bilo da se radi o performansama ili funkcijama, ali s obzirom na lak put nadogradnje, malo je razloga da ne izvršite promenu. Ako kupujete novu opremu za igre, trebalo bi da automatski izaberete onu sa Windows 11 – nije da ćete u ovoj fazi verovatno naći neku sa nečim starijim.

Pročitajte i:  Ovaj dobro poznati Windows dodatak koristi privremeni kod već 30 godina

Prednosti i mane ažuriranja računara za igre na Windows 11

Iako je presuda generalno povoljna, još uvek postoje prednosti i nedostaci koje treba razmotriti pre nadogradnje, posebno ako vam je Windows 10 dobar.

Windows 11 uključuje tehnologije kao što je DirectStorage, API zasnovan na Xbox-u koji može drastično da poboljša vreme učitavanja, a ponekad i brzinu kadrova. Igre sa ovom tehnologijom tek sada počinju da se pojavljuju, prva je Forspoken, ali će uskoro bez toga Windows 10 izgledati izrazito inferiorno.

Neka druga poboljšanja uključuju bolju podršku za HDR (visoki dinamički opseg), optimizovano upravljanje memorijom i veće brzine SSD-a. Ne želimo da preprodajemo ništa od ovoga — HDR još nije toliko dramatičan na PC monitorima — ali ako želite najbolje performanse, Windows 11 je način da letite.

Ovde ima nekih začkoljica. Potreban vam je NVMe SSD da biste u potpunosti iskoristili stvari kao što je DirectStorage, tako da ako još uvek imate disk jedinicu, Windows 11 vam neće mnogo pomoći. Isto tako, uopšte nećete videti poboljšanja HDR-a osim ako nemate kompatibilan ekran, a većina monitora preskače tehnologiju kako bi smanjila cene.

Pročitajte i:  Microsoft uklanja još jedan alat iz Control Panel-a Windowsa 11

Promene interfejsa

Nekim ljudima se ne sviđaju promene interfejsa u operativnom sistemu Windows 11. Dugme Start i druge ikone su, na primer, centrirane na taskbaru, za šta može biti potrebno malo navikavanja. Isto važi i za manje promene stvari kao što su Settings app, File Explorer, i system tray. Pronaći ćete predmete izmešane, ponovo označene ili proširene, povremeno sa novim slojem boje.

Međutim, to je deo mnogih nadogradnji OS-a, a kada se prilagodite, promene su generalno dobrodošle. Stvari kao što su Snap Layouts i više desktopa su lakše za korišćenje, a softver sada konačno može da zapamti kako ste postavili prozore na eksterne monitore. To olakšava prebacivanje između setapa za posao i igre.

Migracije

Proces nadogradnje bi trebalo da bude besprekoran za većinu ljudi koji dolaze sa Windows 10, ali „većina“ je operativna reč. Ako je vaša mašina stara nekoliko godina, uvek postoji rizik da jedna komponenta ili dodatna oprema neće raditi savršeno sa Windows 11 zbog nečega poput nekompatibilnosti drajvera. Neki proizvodi možda nemaju nijedan Windows 11 drajver, mada ako nisu dobili ažuriranje od sredine 2023. godine, velike su šanse da su ionako na ivici da zastare.

Važno je proveriti kompatibilnost pre nadogradnje. Takođe, čak i kada stvari izgledaju bezbedno, trebalo bi da napravite rezervnu kopiju osnovnih podataka na usluzi u oblaku kao što je OneDrive i/ili eksterni SSD. Ako vam se to čini kao nepotrebna gnjavaža u ovom trenutku u odnosu na potencijalne prednosti, velike su šanse da možete priuštiti da sačekate.

Pročitajte i:  Beta verzija Windowsa 11 vraća dugme "Show desktop" tamo gde mu je mesto

Da li treba da ažuriram na Windows 11 za igre?

Sve dok vaš računar i bilo koja dodatna oprema koju morate imati ispunjavaju minimalne zahteve, verovatno bi trebalo. Nadogradnja je besplatna sa Windows 10 i nema ozbiljnih nedostataka. Ako imate moćnu opremu za igre, možda će vam zapravo trebati Windows 11 da biste je najbolje iskoristili.

Što je još važnije, Windows 10 je na izlasku. Programeri aplikacija i hardvera sada fokusiraju svoje napore na 11, tako da je to ono što vam treba da garantujete podršku. Sam Microsoft planira da isključi podršku za Windows 10 nakon 14. oktobra 2025. godine, što je verovatno znak da će Windows 12 već biti dostupan do tog trenutka. Ako je tako, proces nadogradnje će postati samo teži, sa oštrijom krivom učenja za pokretanje.

Izvor: Androidauthority

Facebook komentari: