Word saveti koji će vam olakšati rad

Microsoft Word je prisutan na kompjuterima preko 35 godina. Za to vreme je evoluirao u nešto mnogo više od belog prostora za ukucavanje teksta. Zato nije loše proučiti ga bolje, u čemu će vam pomoći Word saveti koje smo spremili za vas.

Word saveti koji će vam olakšati rad

Dodavanje okvira s tekstom

Okviri s tekstom zgodni su za privlačenje pažnje na ključne elemente u dokumentima, recimo na konkretnu ponudu ili neki poziv na sledeći ključni korak ili akciju. Tu može biti sažetak, uslovi koji moraju da se zadovolje ili ukratko pobrojani svi koraci koji se inače detaljno opisuju u tekstu. Okviri su dobri za apostrofiranje bitnog u prvom čitanju ili sažetog prisećanja za naredna čitanja teksta.

Na ovaj način se vrlo lako i brzo vraćamo u tok stvari nakon nekog vremena. Takođe, okvir može da se koristi i za pozicioniranje nekog posebnog teksta na mesto koje je zgodnije na štampanom prikazu, kao što je segment sa adresom na štampanom cirkularnom pismu.

Dodavanje okvira s tekstom u Wordu

 

Da biste dodali okvir s tekstom, na Insert ribbon tab‑u, u Text grupi kliknite na opciju Text Box. Zatim kliknite na jednu od slika u galeriji koje predstavljaju šablone. U umetnutom okviru zamenite dati primer konkretnim tekstom koji ćete otkucati ili uraditi Paste unapred pripremljenog paragrafa. Sada prema unetom tekstu promenite veličinu okvira, prevucite ga na odgovarajuću poziciju u dokumentu i na kraju ga fino oblikujte prema ostalim elementima koji se nalaze u njegovom okruženju.

Pročitajte i:  Microsoft sprema redizajn Copilota

Kada je okvir umetnut na odgovarajuće mesto, njegovo dalje fino podešavanje omogućava novi kontekstni ribbon tab Drawing Tools / Format koji se pojavljuje na ribbon‑u kada kliknemo bilo gde unutar okvira.

Kada radite Paste unutar okvira s tekstom, često se dešava da originalno formatiranje koje se umeće poremeti izgled šablona koji je osmišljen tako da se vizuelno izdvaja i privlači pažnju. Originalni format obično se utapa u ostatak teksta, čime se gubi smisao okvira. Umesto klasičnog Ctrl+V, upotrebite Merge Formating koji se nalazi u meniju ispod Paste ikone u Clipboard sekciji Home ribbon tab‑a.

Word – Tok teksta u okvirima

U cirkularnim pismima i časopisima uobičajeno je da se na naslovnoj strani započinje mnoštvo članaka koji ne mogu tamo i da se završe zbog nedostatka prostora. Neki članci imaju samo naslove koji najavljuju šta je unutar izdanja, a oni započeti imaju samo uvodni pasus ili siže. Štampana izdanja moramo da listamo, ali Word dokumenta ne moramo. S obzirom na to da Word vrlo jednostavno i intuitivno koristi linkovanje, najzgodnije je da upotrebimo okvire koji izdvajaju tekst u posebnu celinu.

PCPress.rs Image

 

 

Stavićemo u okvir kratak siže, najavu ili prvi pasus, a na kraju ovakvog uvoda nalaziće se link koji nas prebacuje na odgovarajuću stranicu nastavka dokumenta. Ovakva prva stranica izgledaće kao neka poboljšana verzija sadržaja koji apostrofira udarne tekstove, pri čemu oni ne moraju da budu simetrični, niti poređani hronološki, kao što je to uobičajeno u klasičnim sadržajima.

Pročitajte i:  Microsoft najavio gašenje podrške za Office 2016 i Office 2019

Najinteresantnije je u stvari da u okvir možete da umetnete proizvoljnu količinu teksta, a sve što ne može da se smesti na naslovnu strani, automatski kliza na označenu poziciju nastavka teksta. Tako ćete nakon svakog narednog eventualnog preoblikovanja okvira povlačiti ili potiskivati odgovarajući deo teksta iz ili u nastavak teksta iz unutrašnjosti dokumenta. Word saveti zaista umeju da pomognu zar ne?

Da biste povezali lanac okvira s tekstom, na naslovnoj strani nacrtajte okvir u kojem će biti početak teksta. Prebacite se na stranu na kojoj želite da se nalazi nastavak započetog teksta, nacrtajte novi okvir, pa kliknite negde unutar prvog okvira. Na Drawing Tools / Format ribbon tab‑u koji se pojavljuje na ribbon‑u tek nakon klika unutar okvira, kliknite na Create Link unutar Text grupe.

Posebnim kursorom kliknite unutar drugog okvira, pa otkucajte ili sa Paste umetnite željeni tekst unutar prvog okvira. Kada tekst popuni prvi okvir, nastavak će se automatski preliti u drugi okvir, iz kojeg će se povlačiti nazad u prvi okvir u slučaju da naknadno nešto izbrišete.

Za drugi okvir možete da linkujete i treći okvir, i tako do 32 okvira u jedinstvenom lancu, što je svakako sasvim dovoljno za sve realne primene.

Pročitajte i:  Google uvodi update za pretrage kako bi se pridržavao pravila EU o tehnologiji

Word saveti – Crtanje i popunjavanje okvira s tekstom

Da bismo nacrtali okvir s tekstom prema vlastitoj viziji, možemo da preskočimo postojeće instant šablone i napravimo nešto sasvim novo. Počnite tako što na Insert ribbon tab‑u u Text grupi kliknete na Text Box, u dnu galerije pronađite Draw Text Box i pokrenite ga. Upotrebite posebni kursor da biste nacrtali pravougaonik na željenoj lokaciji u dokumentu, a pri tom definišite i dimenzije okvira. Kliknite na Layout Options ikonu, a onda na željeno prelamanje teksta za vaš okvir s tekstom. Kliknite unutar okvira pa otkucajte ili umetnite tekst, a nakon toga ga formatirajte po želji.

tekst i okviri u wordu

U ovakve okvire možete da umetnete i sliku, ali njeno formatiranje mora da bude uravnato s tekstom i takvo podrazumevano stanje ne može da se promeni. Zanimljiva opcija korišćenja okvira s tekstom jeste da ga razvučemo vertikalno uz levu ili desnu marginu dokumenta, a sav tekst rotiramo za devedeset stepeni u odgovarajućem smeru (kazaljka na satu ili obrnuto). Unesite željeni tekst u okvir i nakon toga pređite na Drawing Tools / Format ribbon tab, tamo pronađite Text Direction i odaberite jednu od ponuđenih stavki. Nadamo se da su vam ovi Word saveti pomogli kako biste maksimalno iskoristili sve što nudi ovaj član MS Office paketa.

Uređuje Ladislav Struharik

(Objavljeno u PC#239)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,