WordPress ne uklanja sadržaje koji podržavaju terorizam

WordPress.com , jedna od najvećih blogerskih platformi, ne uklanja stranice koji podržavaju terorizam, te takvi sadržaji nastavljaju da budu dostupni čak i pošto ih korisnici prijave.

PCPress.rs Image

Naime, WordPress.com propustio je da ukloni brojne stranice ekstremističkih organizacija, a u okviru kojih su se nalazili linkovi ka različitim video, te drugim sadržajima koji podržavaju terorizam. Oni koji se bore protiv prisustva ekstremističkih sadržaja na internetu prijavili su da su registrovali više ovakvih sadržaja u okviru platforme, uključujući i film koji je, navodno, motivisao napad koji se u oktobru dogodio u Njujorku.

Akteri Projekta za borbu protiv ekstremizma (CEP) u više navrata su prijavljivali ovakve stranice WordPress-u u proteklih 18 meseci, ali nisu dobili odgovor na svoje zahteve. U pismu izvršnom direktoru kompanije Automattic, koja stoji iza platforme WordPress, aktivisti zahtevaju da se ukine grupa stranica koje podržavaju sadržaje ovog tipa, a od kojih su neke prijavljene pre više od godinu dana.

PCPress.rs Image

WordPress.com koristi besplatan softver koji korisnicima omogućava da otvore svoje web-stranice u roku od nekoliko minuta, te platformu poseti više od 400 miliona ljudi na mesečnom nivou, što dodatno otežava praćenje problematičnih sadržaja, te uklanjanje ekstremističke propagande.

Izvor: The Telegraph

Pogledajte i: Video nadzor kamere – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari: