Yahoo pristao da plati 50 miliona dolara odštete žrtvama krađe podataka

Yahoo se složio da plati 50 miliona dolara odštete za 200 miliona korisnika u SAD-u i Izraelu koji su bili žrtve curenja podataka. Prva krađa podataka iz 2013. godine uticala je na tri milijarde naloga, dok je druga, iz 2014, uticala na 50 miliona korisničkih naloga, pri čemu ni jedna ni druga nisu otkrivene do 2016. godine. Hakovane informacije uključivale su pored imena, datuma rođenja, e-mail adresa i lozinke koje su bile enkriptovane ali koje su mogle da se „razbiju“.

PCPress.rs Image

Suma od 50 miliona dolara nadoknadiće pogođenim vlasnicima naloga 25 dolara za svaki sat proveden rešavajući posledice curenja podataka. Korisnici sa dokumentovanim gubicima mogu da traže i do 375 dolara, dok oni koji nemaju podatke o gubicima mogu da traže i do 125 dolara. Vlasnici naloga koji su platili premijum e-mail nalog takođe će imati pravo na povraćaj od 25%. 

Yahoo je otkrio krađu podataka u 2016. godini, nakon što je već pregovarao o ugovoru od 4,83 milijarde dolara za prodaju svojih digitalnih usluga Verizon Communications-u (što je kasnije smanjeno za 350 miliona dolara zbog reputacije krađe podataka). Verizon će sada biti odgovoran za polovinu troškova poravnanja, a drugu polovinu će platiti Altaba Inc, kompanija koja drži investicije Yahoo-a u azijskim kompanijama nakon prodaje.

Pročitajte i:  Roku pogođen drugim velikim napadom u 2024. 

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,