ERP 2024

Zamisli budućnost – osvoji Imagine Cup

Imagine Cup je globalno takmičenje koje omogućava budućoj generaciji studenata računarstva da se udruže i koriste svoju kreativnost, strast i poznavanje tehnologija, kako bi kreirali aplikacije koje oblikuju svet koji nas okružuje – način na koji živimo, radimo i zabavljamo se. Svake godine na desetine hiljada studenata iz celog sveta takmiče se u osvajanju vrednih novčanih nagrada, putovanja, ali i za čast da kući donesu prestižni Imagine Cup – nagradu koja svedoči o snazi njihove kreativnosti i inovativnosti. Srpski timovi su do sada ostvarili značajne uspehe na ovom takmičenju – nekoliko godina su se plasirali u svetsko finale, a bili su i globalni vicešampioni 2010. godine.

PCPress.rs Image

Microsoft Imagine povezuje studente sa tehnologijama, resursima i iskustvima koja su im potrebna da svoje veštine usavrše ne samo za potrebe sadašnjeg tržišta – već i da oni sami budu ti koji će definisati poslove i potrebe budućnosti. Iskoristili smo priliku da o Imagine Cup-u popričamo sa Srđanom Božovićem, Program Manager-om, Microsoft Database Systems Group.

1. Bliži se krajnji rok za prijave timova i projekata na ovogodišnji Imagine Cup. Šta su, po Vašem mišljenju, osnovni razlozi zbog kojih bi zainteresovani studenti iz Srbije trebalo obavezno da se prijave?

Imagine Cup, kao prestižno studentsko takmičenje u softverskom inženjerstvu i preduzetništvu, je odličan povod za studente da naprave tim sa svojim drugarima sa različitih fakulteta i razrade ideju koja im može na kvalitativan način promeniti živote. Naravno, tu je i mogućnost da tim osvoji glavnu nagradu koja je ove godine u iznosu do 100.000 dolara

Pročitajte i:  Windows kopiranje pomoću AI 
2. Koliko puta do sada ste kao mentor učestvovali na Imagine Cup-u? Navedite nam par interesantnih detalja iz Vašeg iskustva na ovom takmičenju?

Prvi put sam bio mentor daleke 2005. godine grupi srednjoškolaca koji su se takmičili u pisanju veštačke inteligencije za video igru. Dvojica momaka iz te ekipe plasirala su se i otputovala u finale koje se te godine održavalo u Japanskom gradu Jokohami. Devet godina kasnije i sam sam se našao u finalu Imagine Cupa u Sijetlu sa timom koji je inspirisan idejom Nila Harbisona, razvio mobilnu aplikaciju koja boje pretvara u zvuk.

3. Kakvi su bili utisci i uspeh naših predstavnika tokom Imagine Cup takmičenja na kojima ste Vi učestvovali?  

Tokom godina timovi iz Srbije su više puta uspevali da ostvare plasman u finale. Najveći uspeh predstavlja pobeda tima devojaka u svetskom finalu u kategoriji “Women’s Athletics App Challenge” o kojoj je PC Press svojevremeno pisao. Nevezano za ostvaren rezultat svi su se vratili u Srbiju puni sjajnih utisaka i stečenih kontakata gde su napravili uspešne karijere u vodećim IT kompanijama.

Pročitajte i:  Microsoft uklanja još jedan alat iz Control Panel-a Windowsa 11
PCPress.rs Image
Srđan Božović
4. Šta je Vaša preporuka timovima koji su se već prijavili na ovogodišnji Imagine Cup?

 Timovima bih dao par vrlo konkretnih saveta: Vaša ideja treba da bude jednostavna kako za implementaciju tako i za prikazivanje, te žiriju lako razumljiva. Ako vaš projekat uključuje primenu veštačke inteligencije, interneta stvari i popularnu tehnologiju poput blockchaina, veće su vam šanse da ostvarite odličan uspeh. Objasnite kako će realizacija vašeg projekta uticati pozitivno na veliki broj ljudi ili nekoj manjinskoj grupi znatno poboljšati kvalitet života. Nije bitno da je implementirate do detalja, ali je bitno da imate efektni demo koji ćete da prikažete makar to bili ekrani koji funkcionišu samo za vrednosti koje ćete uneti tokom prezentacije. Prezentacija je važna kao i sam projekat, takođe je važno i da član tima koji prezentuje tečno govori engleski jezik.

5. U kojoj meri takmičenja poput Microsoft Imagine Cupa mogu da promene inovativnu i preduzetničku scenu u Srbiji?

Takmičenja poput Imagine Cupa predstavljaju svojevrstan katalizator i motivacioni faktor za stvaranje preduzetničke scene u Srbiji. Na mladima je da to iskoriste na najbolji način i naprave bolju Srbiju za sebe.

Pročitajte i:  Google uvodi update za pretrage kako bi se pridržavao pravila EU o tehnologiji

Više o Imagine Cup-u možete saznati na https://imagine.microsoft.com/en-us

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,