Zaštitite svoju privatnost promenom Chrome podešavanja

Zaštita vaše privatnosti na vebu je nezahvalan zadatak. Oglasi su posebno iritantan deo pregledanja veba—svi žele da prate vaše navike pregledanja samo da bi vam prodali stvari.

PCPress.rs Image

Još uvek nemaju svi pristup, pa obratite pažnju na njihov dolazak

Ali sada očuvanje vaše anonimnosti postaje malo lakše, zahvaljujući novom skupu podešavanja Google Chrome-a koji daje veću kontrolu nad ciljanim oglasima. Zove se Ad Privacy i moraćete da se udubite u ova podešavanja kako biste sprečili Google da koristi ili deli vašu istoriju pregledanja u svrhe oglasa. Dobijate kontrolu nad tri aspekta: temama oglasa, oglasima predloženim na sajtu i merenjem oglasa. Teme oglasa su teme identifikovane iz vaše nedavne istorije pregledanja, koje sajtovi zatim koriste za personalizaciju oglasa. Oglasi predloženi na sajtu su zasnovani na sajtovima koje ste posetili – algoritam pogađa šta vam se dopada, a zatim generiše povezane oglase. Merenje oglasa omogućava da se vaši podaci dele između sajtova, tako da oni mogu da mere koliko dobro njihovo oglašavanje funkcioniše. Sve tri opcije su podrazumevano uključene – na vama je da je isključite ako želite da zaustavite tok informacija. Na sreću, potrebno je samo nekoliko trenutaka da se prilagodi.

Pročitajte i:  Google Drive bi mogao dodati pametan novi način za organizovanje vaših fajlova

Kako da kontrolišete privatnost oglasa u Chrome-u

Privatnost oglasa još nije stigla do svih korisnika Chrome-a. Kada ova podešavanja postanu dostupna, Chrome će prikazati obaveštenje koje vam omogućava da pređete na njih. Naravno, takođe možete ručno da proveravate svoja podešavanja povremeno da vidite da li se ova nova serija već pojavila. Da biste ručno proverili (ili ako treba ponovo da pronađete podešavanja privatnosti oglasa), kliknite na meni sa tri tačke u gornjem desnom uglu Chrome-a, a zatim izaberite Settings. Alternativno, možete da unesete chrome://settings u traku za adresu. Ako su ove nove kontrole stigle do vaše instalacije Chrome-a, videćete Ad Privacy u meniju sa leve strane. Klikom na nju trebalo bi da se pojave podopcije Ad topics, Site-suggested ads i Ad measurement.

Kao što je gore pomenuto, sve opcije su podrazumevano uključene. Moraćete da izaberete svako podešavanje da biste ih sve isključili. Za teme oglasa i oglase predložene na sajtu, takođe možete izabrati da ih ostavite uključene, ali da ograničite koje teme i sajtovi mogu da se koriste za generisanje oglasa.

Pročitajte i:  PC Press video: Korisnik ne želi da kupi vaš proizvod već rešenje za svoj problem!, Miroslav Varga

Ne zaboravite druga Google-ova podešavanja privatnosti

Chrome-ova nova Ad Privacy podešavanja utiču samo na pregledanje na računaru – neće uticati na podešavanja oglasa za vaš Google nalog ili na mobilnom uređaju. Moraćete da ih prilagodite zasebno. Za svoj Google nalog idite na https://myaccount.google.com/data-and-privacy, a zatim pomerite nadole do Personalized Ads.

Takođe možete da preduzmete dalje mere da ojačate podešavanja privatnosti u Chrome-u — oglasi su samo jedan deo toga

Izvor: Pcworld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,