BIZIT plus

Zašto je propast SVB dobra vest za Apple?

Propast SVB je možda pokrenula najveću lavinu nevolja na berzi od kojih Apple ima dobit.

PCPress.rs Image

Od kada je proglašen bankrot SVB skočile su akcije tehnoloških kompanija. Iako je tokom 2022. godine bio trend pada akcija tehnoloških kompanija, velike zverke imaju defanzivnu poziciju koja im pruža mogućnost da izdrže ovakve udare i da od njih čak očekuju korist.

Apple je poznat kao tvrđava koja je podržana toikom količinom novca da je zapravo nazvan problematičnim. Na kraju fiskalne 2022. godine u septembru, slobodni novčani tok ove kompanije je narastao za 20% i dostigao cifru od 111,44 milijarde dolara. To isto važi i za Microsoft koji je prošlu godinu završio sa 60 milijardi dolara slobodnog novčanog toka.

Tehnološke kompanije nisu imune na ekonomske promene. Tokom ekonomske krize manje je onih koji mogu sebi da priušte iPhone ili da investiraju u novu tehnološku opremu. Na bez obzira na to malo analitičara smatraju da su ove kompanije stabilne jer ne zavise od zajmodavaca ili rizičnog kapitala. To je osnovni razlog zbog kojeg se njihove akcije povećavaju u vreme kriznih situacija.

Pročitajte i:  Apple program samopopravke - Mac računari na M3 

To sa jedne strane može da znači da se Apple drži na bezbednoj „zlatnoj“ osnovi. Takvoj tvrdnji u prilog ide i ponašanje Apple tokom niza sudskih procesa koji su se odnosili na zahteve o drastičnoj promeni rada i politike ove kompanije. Apple je u većini slučajeva ostao dosledan svojim uslovima bez obzira na pritiske što mu je omogućila ekonomski dobro postavljena osnova.

Izvor: barrons.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,