Kina ukida Bitcoin rudarenje – iz (ne)očekivanog razloga

Kako stvari stoje, Kina ukida Bitcoin rudarenje. To će biti veliki udarac za mnoge kripto-rudare jer se veliki deo svetskog kopanja odvija upravo u Kini. Razlog je veoma iznenađujuć i nije nešto što bi vam prvo palo na pamet.

Kina ukida Bitcoin rudarenje kriptovalute

Kineski čelnici žele da zabrane bitocoin rudarenje, što će biti dodatni pritisak tržište kriptovaluta koje se inače stalno susreće sa nekim oblicima nestabilnosti. Da se nešto sprema moglo se videti iz izveštaja Nacionalne komisije za razvoj i reforme (NDRC). Ona je objavila poziv za javnu raspravu kako bi se kreirao spisak industrijskih oblasti kojima treba pomoći, ograničiti ih ili u potpunosti eliminisati.

Na predloženom spisku se našlo kripto-rudarenje koje obuhvata i Bitcoin. Komisija smara da ove aktivnosti treba u potpunosti prekinuti jer se ne poštuju zakoni, ali i ono što je možda i najvažnije – troše se resursi i zagađuje okolina. Kako je reč o izuzetno razvijenom biznisu, jasno je da će proces ukidanja biti postepen i da je reč o procesu koji će potrajati.

Pročitajte i:  Kina izdaje nacionalne standarde za automobilske čipove

Ako pogledate video ispod, biće vam jasno da bi zabrana Bitcoin rudarenja ostavila katastrofalne posledice za mnoge Kineze.

Kada Kina ukida Bitcoin rudarenje?

Više će se znati 7. maja za kada je zakazana javna rasprava o predloženom spisku. Bez obzira na mišljenje javnosti, jasno je da Kina mora nešto da učini po pitanju zagađenja okoline. Naime, svoj veliki ekonomski rast su skupo platili, pa je tako Peking jedan od najzagađenijih gradova na svetu.

Kina zagađenje

Naravno, jasno je da sama filozofija kriptovaluta nije u skladu sa ekonomsko-političkim sistemom Kine. Štaviše, pravo je čudo da tek sada Kina ukida Bitcoin rudarenje. Upravo iz tog razloga neki stručnjaci sumnjaju da je ovde reč o ekologiji, a više o želji da se ovako razvijena industrija efikasnije kontroliše.

S druge strane, jasno je da Bitcoin rudarenje troši izuzetno mnogo struje, što može da destabilizuje energetski sistem. Kad uzmemo u obzir da se većina svetskog rudarenja obavlja u Kini, postaje jasno o kojim razmerama se govori. Tu su naravno i druge kriptovalute poput Ethereuma koje su i dalje veoma popularne među kripto-rudarima.

Pročitajte i:  Indija u trci sa Kinom i Vijetnamom za dominaciju na tržištu pametnih telefona

Inače, kineske zabrane vezane za kriptovalute nisu novost. Kina je još pre dve godina počela da reguliše ovu oblast, zabranjujući inicijalne ponude za brojne valute i zatvarajući brojne kripto-menjačnice.

Izvor: Reuters

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,