Zebra Systems: Sajber kriminal u 2021. fokusiran je na mala i srednje velika preduzeća

Objedinjenim paketom vodećih rešenja za sajber zaštitu, Zebra Systems nudi pomoć malim i srednje velikim preduzećima u suočavanju s sajber pretnjama.

PCPress.rs Image

Zebra Systems je danas predstavio najnoviji Acronisov Izveštaj o sajber pretnjama, primere najčešćih pretnji i najjednostavnije načine zaštite putem objedinjenog rešenja Zebra Marketplace.

Acronis upozorava na trendove sajber napada

Acronisov izveštaj upozorava kako su, analizirajući trendove sajber napada tokom prvih šest meseci ove godine, mala i srednje velika preduzeća (SMB) posebno ugrožena. Izveštaj otkriva kako je tokom prve polovine 2021. čak 4 od 5 organizacija iskusilo napad na sistem sajber sigurnosti, što je posledica ranjivosti u njihovom ekosistemu dobavljača trećih strana. U istom razdoblju je prosečni ransomware otkup porastao za 33%, odnosno na više od 100.000 američkih dolara. Ovi iznosi predstavljaju ogromnu finansijsku štetu za bilo koju kompaniju, a za većinu malih i srednjih preduzeća mogu značiti i kraj poslovanja.

Acronisov Izveštaj o sajber pretnjama donosi sledeće glavne zaključke:

  • Phishing napadi su sve brojniji. Koristeći tehnike društvenog inženjeringa kako bi privukli neoprezne korisnike da kliknu na maliciozne priloge ili linkove, količina phishing e-poruka porasla je za 62% u drugom tromesečju u poređenju s prvim tromesečjem 2021. Taj porast posebno zabrinjava, jer se 94% zlonamernog softvera isporučuje putem e-pošte. U istom razdoblju, Acronis je blokirao više od 393.000 phishing i malicioznih URL linkova za svoje klijente, sprečavajući napadače da pristupe vrednim podacima i ubace zlonamerni softver u klijentski sistem.
  • Eksfiltracija podataka nastavlja da raste. U 2020. podaci od preko 1.300 žrtava ransomwarea procurili su kao posledica napada, jer sajber kriminalci nastoje maksimizovati financijsku dobit od uspešnih incidenata. Tokom prve polovine 2021. već je objavljeno više od 1.100 slučajeva curenja podataka – što u godini dana predstavlja povećanje od 70%.
  • Radnici na daljinu i dalje su glavna meta. Oslanjanje poslodavaca na udaljeni rad nastavlja se i nakon prvih talasa pandemije COVID-19. Dve trećine udaljenih radnika sada koristi poslovne uređaje za lične potrebe, a personalne, kućne uređaje za poslovne aktivnosti. Zbog toga su se napadači aktivno usredsredili na udaljene radnike. Acronis je zabeležio da se broj globalnih sajber napada više nego udvostručio, s povećanjem od 300% brute force napada na udaljene mašine putem RDP-a.
Pročitajte i:  Porast sajber napada širom sveta
PCPress.rs Image
Nebojša Stankić, regionalni menadžer Zebra Systemsa za Južnu i Istočnu Evropu

Nebojša Stankić, regionalni menadžer Zebra Systemsa za Južnu i Istočnu Evropu, ističe tri najveće pretnje za mala i srednje velika preduzeća u Srbiji i regiji u 2021:

  • Ransomware napadi: I dalje predstavljaju vodeću pretnju, uz napomenu da je ransomware Maze zaslužan za gotovo polovinu svih poznatih slučajeva u 2020. Sajber kriminalci nisu zadovoljni samo naplatom otkupnine za dešifriranje zaraženih podataka, već kradu lične, a ponekad i neugodne podatke pre no što ih kriptuju – potom prete kako će javno objaviti ukradene datoteke ako žrtva ne plati.
  • Phishing e-mail napadi: E-pošta je i dalje bitan komunikacioni alat za poslovanje, a to i hakeri vide kao vašu ranjivost – više od 90 posto zlonamernog softvera pogađa mreže putem e-pošte. Šeme krađe identiteta su ključno sredstvo za isporuku zlonamernog softvera – više od 80 posto prijavljenih sigurnosnih incidenata počinje kao krađa identiteta putem e-pošte.
  • DDoS napadi: DDoS napadi u aplikacijskom sloju ili HTTP DDoS napadi su napadi čiji je cilj ometanje HTTP servera onemogućavanjem obrade zahteva. Ako je server bombardovan s više zahteva nego što može da obradi, ispustiće legitimne zahteve ili će se srušiti. Dok napadi aplikacijskog sloja ciljaju aplikaciju (Layer 7 OSI modela) koja pokreće uslugu kojoj krajnji korisnici pokušavaju da pristupe, napadi mrežnog sloja ciljaju na izloženu mrežnu infrastrukturu (poput linijskih rutera i drugih mrežnih servera) i samu internet vezu.
Pročitajte i:  Data centar – gradivni element poslovanja

Kao jedinstveno rešenje za mala i srednje velika preduzeća, Stankić ističe Zebrino sveobuhvatno rešenje Zebra Marketplace.

PCPress.rs Image

„Zebra Marketplace u jednoj, isplativoj pretplati objedinjuje usluge Acronis Cyber Protect Cloud za jednostavnu, efikasnu i sigurnu sajber zaštitu; N-able, sveobuhvatni skup IT alata u jednu preglednu web-nadzornu ploču kojom kompanije mogu jednostavno i proaktivno da rešavaju probleme svojih klijenata, kao i GFI Mail Security, jednostavno SaaS rešenje za sigurnost e-pošte u oblaku koje blokira 99,9% poruka s neželjenom poštom, zlonamernim softverom ili pokušajem krađe identiteta,“ kaže Nebojša Stankić i dodaje: „Zebra Marketplace je portfolio naših proizvoda u oblaku na jednom mestu, kroz koje naši partneri, ali i svi zainteresovani za pružanje usluga mogu da odaberu platformu za mala i srednje velika preduzeća koja tačno odgovara njihovim potrebama.“

Zebra Marketplace SMB preduzećima nudi mogućnost da brzo pokrenu sopstvene IT usluge – bez ugovora, obaveza ili čekanja, a proizvodi mogu da se isprobaju besplatno u periodu od 30 dana. Opcije aktivacije i besplatne probe dostupne su na web adresi: https://www.zebra.cz/marketplace-en/.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,