Ikotek

Zeiss objavio full-frame Android kameru

Zeiss ZX1, kamera koja je najavljena pre pune dve godine, a onda nestala bez traga, konačno bi mogla da dođe na tržište i zaseni svu konkurenciju. Naime, ovo će biti jedinstvena kamera zbog toga što je bazirana na operativnom sistemu Android. Po glasinama koje kruže, uskoro nam stiže i biće moguće naručiti je po ceni od 6,000 dolara.

Novi full fram zeiss zx1

Prednarudžbina po ceni od 6,000 dolara

Kamera koja je prvobitno trebalo da bude objavljena početkom 2019. godine, ipak stiže sa zakašnjenjem. Koštaće u prednarudžbini 6,000 dolara, ali ako uzmete u obzir da je ovo jedinstvena kamera, onda je lakše razumeti zašto toliko košta.

Stručnjaci savetuju da još uvek nije pametno da se korisnici odluče za naručivanje i plate 6,000 dolara za fotoaparat, bar ne dok ne dobijemo prve utiske o kvalitetu samog uređaja. Ono što za sada znamo jeste da ima full-frame senzor od 37 megapiksela, fiksni objektiv f/2 od 35mm, elektronsku tražilicu i tri brojčanika za kontrolu otvora blende, brzine zatvarača i ISO osetljivost. Još neobičnije, ima 4,3-inčni ekran osetljiv na dodir i pokreće Android, uključujući direktno ugrađen Adobe Lightroom, tako da možete na samom uređaju da uređujete fotografije.

Od ostalih mogućnosti, tu su i Wi-Fi, USB-C i 512 GB ugrađene memorije. Jedino moguće poređenje jeste ono sa Sony aparatom RX1, koji takođe ima full-frame senzor i objektive od 35mm. Poslednji ovakav fotoaparat koštao je 3,300 američkih dolara tokom 2015. godine. Drugi fotoaparat u ovoj kategoriji je Leica K2, koji se prodaje po ceni od 4,995 dolara. Zeiss nesumnjivo ima vrhunsku optiku, ali je aparat definitivno skup kada u poređenju sa Leicom, ona izgleda jeftino.

Na kraju, očigledno je da će se vrednost ZX1 svesti na njegovo korisničko iskustvo i efikasno funkcionisanje softvera. S obzirom da još uvek nemamo nikakve podatke o kvalitetu softvera, ostaje nam da sačekamo prve komentare i vidimo da li je vredna svih 6,000 dolara.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: