Zebra

Zid lava lampi vas štiti od hakera

Računari su napravljeni kako bi bili predvidljivi, i u 99,9 odsto slučajeva, upravo to i želimo od njih. Izuzetak od tog pravila se dešava kad tražimo od kompjutera da nam da nasumično biran broj, što predstavlja ključnu stvar u enkripciji. Kako bi rešila ovaj problem sigurnosna kompanija koja pruža usluge enkripcije iz San Franciska, Cloudflare, je smislila inovativno i zanimljivo rešenje koje koristi lava lampe.

U predvorju Cloudflare-ovog globalnog sedišta u San Francisku nalazi se zid sa 100 lava lampi raznih boja, i kamera koja ih snima. Algoritmi prate kretanje “lave” unutar raznobojnih lampi i na osnovu toga generiše sasvim nasumične nizove znaka. Ovi nepredvidivi nizovi se zatim šalju na Cloudflare servere širom sveta kako bi se generisali kriptografski ključevi, koji na kraju šifruju podatke za oko 10 procenata svih veb stranica u svetu. Drugim rečima, kada pretražujete internet, sigurnost podataka koje šaljete i primate delom je obezbeđena zidom lava lampi.

“Istina, slučajnost je teško postići u kompjuterskom svetu jer su kompjuteri dizajnirani da budu predvidljivi”, rekao je Nick Sullivan, šef kriptografije u Cloudflare-u. “Kada računar izvrši program, sledi niz unapred određenih koraka. Da biste dobili stvarno nasumične brojeve, morate uključiti fizički svet. Većina kompanija se oslanja samo na operativni sistem svog računara kako bi obezbedio slučajnost, što ponekad može dovesti do sigurnosnih problema. Uvek je najbolje mešati više izvora kada je u pitanju slučajnosti.”

Pročitajte i:  Tri godine zatvora zbog Twitter Bitkoin prevare

Lava lampe su ukrasni predmeti koji unutar staklene cevi sadrže prozirnu tečnost i posebnu smesu voska. U dnu svetiljke nalazi se sijalica koja osvetljava i greje celu cev, menjajući time viskoznost voska. Topao vosak ima veći uzgon pa pokušava da ispliva na površinu, gde se hladi, i ponovno tone na dno, ceo ili u delovima. Ovakvo kontinuirano kružno kretanje voska potpuno je nepredvidivo i izvrsna je baza za stvaranje nasumičnih brojeva.

Izvor: DigitalTrends

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,