Zuckerberg kaže da je uređaj za čitanje signala iz mozga “prilično blizu” spremnosti za proizvodnju

Zuckerbergov EMG uređaj će tumačiti signale iz vašeg mozga kako bi pretvorio suptilne gestove prstiju u kontrole za vaš VR headset ili pametne naočare.

PCPress.rs Image

Gostujući u podcastu Morning Brew Daily prošlog petka, izvršni direktor Meta kompanije Mark Zuckerberg primetio je da je futuristička neuralna interfejsna traka njegove kompanije – koja tumači signale vašeg mozga do mišića u vašoj ruci – “blizu” tome da “bude proizvod u narednih nekoliko godina.”

Upitan od strane domaćina da ilustruje buduću “moć veštačke inteligencije” za skeptike, Zuckerberg je opisao buduću nosivu elektromiografijsku (EMG) traku svoje kompanije. U osnovi, traka će tumačiti “signale nervnog sistema” koje vaš mozak šalje vašim rukama i pretvaraće podatke u preciznije gestove kontrole nego što to camera-based AI može tumačiti.

“U budućnosti, praktično ćete moći da kucate i upravljate nečim tako što ćete razmišljati o tome kako želite da pomerite ruku, ali neće biti velikih pokreta, tako da mogu samo da sedim ovde, i praktično kucam nešto veštačkoj inteligenciji,” objasnio je Zuckerberg.

Pročitajte i:  EU aktivisti za privatnost zahtevaju da Meta prekine sa korišćenjem ličnih podataka za obuku AI

Na Meta Connect 2022, Meta je prvi put detaljno predstavio tehnologiju. U osnovi, EMG koncept rešava činjenicu da većina ljudi izvodi gestove neredovno – što dovodi do lažnih rezultata kod praćenja zasnovanog na kameri – ali su signali iz mozga isti, pa “neuronski interfejs kontinuirano postaje bolji tokom vremena u razumevanju svake osobe.”

Kako Zuckerberg kaže, “Imaćete ovaj potpuno privatni i diskretan interfejs” jer čak i najmanji pokreti prstiju mogu dostaviti dovoljno jak signal iz mozga za EMG da ga uhvati i tumači kao određeni pokret.

Izazov će biti dokazati da ova tehnologija može da ide dalje od jednostavnih povlačenja i da napreduje do tačke stvarnog kucanja i interakcije u vazduhu samo pomoću ruku, stilom iz filma Minority Report.

Izvršni direktor Meta kompanije je nedavno privukao pažnju kada je tvrdio da je Meta Quest 3 “bolji proizvod” od Apple Vision Pro-a. Tokom svog Instagram videa, napomenuo je da će buduće Quest naočare ponovo uvesti praćenje očiju kako bi se takmičile sa Apple-om, ali da samo praćenje očiju i ruku nije dovoljno precizno bez fizičke tastature, kontrolera ili “neuronskog interfejsa”.

Pročitajte i:  Prvi AI Weekend u Rovinj dovodi predstavnike globalnih kompanija TikTok, Meta i OpenAI

Ako Meta zaista namerava da ovu neuronsku tehnologiju učini delom proizvoda u “narednih nekoliko godina”, to bi moglo da se poklopi sa budućim Meta Quest 4, koji bi mogao koristiti nosive signale iz mozga za preciznije praćenje ruku tokom igranja igara ili kucanja na virtuelnoj tastaturi.

Oni bi to takođe svakako uparili sa budućim verzijama Meta Ray-Ban naočara, pošto bi primer korišćenja prstiju za kucanje poruke Meta veštačkoj inteligenciji dok ste napolju imao smisla samo sa pametnim naočarima.

Meta navodno radi i na Android pametnom satu sa ugrađenom kamerom, LTE povezivanjem i bliskim sinhronizovanjem sa Meta aplikacijama. Pretpostavljamo da je neuronska interfejsna traka ipak potpuno drugačiji proizvod.

Izvor: Androidcentral

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,