BIZIT 2022

10 godina BlogOpen konferencije

U prostorijama Kongresnog centra Novosadskog sajma, juče je otvorena BlogOpen-BlogNext konferencija povodom 10 godina od prvog skupa blogera iz Srbije i regiona.

PCPress.rs Image

BlogOpen je otvorila Tatjana Vehovec, izvršna direktorka konferencije, osvrtom na prethodnih deset godina, kako same konferencije, tako i domaće blog scene generalno. Posebno je istakla zadovoljstvo što se u publici vidi veliki broj novih, mladih lica, što govori i tome da interesovanje za blogove ne jenjava, uprkos sve većem prisustvu društvenih mreža i drugih formi online izražavanja. Prisutnima se obratio i Slobodan Cvetković, direktor Novosadskog sajma, poželevši im da čuju nove i korisne informacije, koje će primeniti u svom daljem radu.

PCPress.rs ImagePrvo predavanje održale su Dunja Vujučić i Irina Milošević iz kompanije Bee Premium Group. One su predstavile regionalno istraživanje o blogosferi #Blogometar15. Među brojnim pokazateljima ističe se da prosečan bloger ima između 31 i 40 godina, fakultetsko obrazovanje, živi u gradu i bloguje pretežno iz hobija. Blogeri u Srbiji su u velikoj meri istrajni, pa tako 38 odsto njih piše duže od 4 godine. Više podataka možete pronaći na sajtu PROceniWeb.com. Usledio je niz predavanja poznatih blogera koji se time bave duži niz godina, izgradili su svoje ime i zahvaljujući blogu, ili direktno putem bloga, ostvaruju dodatnu zaradu ili im je blog postao glavni posao (a istovremeno ostao zadovoljstvo). Ovaj segment BlogOpen-BlogNext konferencije otvorila je Branislava Antović pričom o tome kako je od studija na FPN-u, preko rada u različitim redakcijama, došla do toga da je danas Brana’s Divine World ne samo njen posao, već i jedan od najznačajnijih domaćih sajtova o životnom stilu, modi, putovanjima… Pritom je prisutnima prenela puno praktičnih saveta zasnovanih na ličnom iskustvu, o tome kako blog pretvoriti u posao, a ostati dosledan sebi.

PCPress.rs ImageNa njenu prezentaciju nadovezao se Vladimir Stanković poznatiji kao Deda Bor, čija se mantra „Ljubav, muzika i sve nešto lepo“ osećala tokom celog izlaganja. S desetogodišnjim blogerskim stažom i velikim brojem interesantnih anegdota koje povezuju blogovanje, život, redovan posao… držao je pažnju do kraja svog izlaganja i publiku pripremio za nastup Milice Radović. Ona je publici prenela svoju priču o putovanjima širom sveta, susretima s različitim kulturama, i kako je to sve uticalo na nju. A posebno je istakla to kako kroz svoje prisustvo na različitim lokacijama pokušava da na licu donese neko poboljšanje kroz direktnu akciju, organizaciju prikupljanja donacija… U nastavku programa, Petar Vojinović, vlasnik Tango Six portala, objasnio je kako je od malog bloga posvećenog avijaciji, kroz različite korake i saradnje sa kompanijama, došao do toga da je to danas sistem portala, medijske produkcije i konferencije, sa više zaposlenih ljudi. Prisutnima je preneo i svoj pristup, zasnovan na jasnom definisanju cilja i upornim radom da se to doga dođe. Mirjana Mimica Mahlat, je potom opisala kako je sa potpuno drugačijom motivacijom krenula da piše blog, kako i dan-danas ne zna puno o svemu tome, ali i dalje piše iz srca i to se u nekim krugovima prepoznaje i redovno dobija prilike da na svom blogu objavljuje sadržaje komercijalne prirode, ali obrađene na njen autentičan način.

Potom je Angelina Radulović predstavila svoj blogerski staž, od ličnog bloga Piskaralo, do aktuelnog bloga Mamin svet, i način kojim je došla do toga može da balansira redovan posao, da aktivno vodi svoj blog, i da se posveti svojoj porodici. Poslednje predavanje prvog dana, održao je Goran Mirković, autor bloga Kakav je film? i stručnjak za content marketing, sa preko 3.000 tekstova napisanih tokom višegodišnje karijere – uprkos tome što nije voleo da piše i često je optuživan da je vrlo nepismen i netalentovan zato. Opšti zaključak svih predavanja prvog dana jeste – da bi blog mogao postati nešto više od hobija, neophodno je da ima nešto autentično, da se na njemu vredno i istrajno radi više godina, uz puno ulaganja i odricanja, te da je izuzetno bitno ne pristati na bilo kakvu finansijsku ponudu, već samo na onu koja se uklapa u teme, sadržaj i stavove autora!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,