Top50 Glas publike

10 godina BlogOpen konferencije

U prostorijama Kongresnog centra Novosadskog sajma, juče je otvorena BlogOpen-BlogNext konferencija povodom 10 godina od prvog skupa blogera iz Srbije i regiona.

PCPress.rs Image

BlogOpen je otvorila Tatjana Vehovec, izvršna direktorka konferencije, osvrtom na prethodnih deset godina, kako same konferencije, tako i domaće blog scene generalno. Posebno je istakla zadovoljstvo što se u publici vidi veliki broj novih, mladih lica, što govori i tome da interesovanje za blogove ne jenjava, uprkos sve većem prisustvu društvenih mreža i drugih formi online izražavanja. Prisutnima se obratio i Slobodan Cvetković, direktor Novosadskog sajma, poželevši im da čuju nove i korisne informacije, koje će primeniti u svom daljem radu.

PCPress.rs ImagePrvo predavanje održale su Dunja Vujučić i Irina Milošević iz kompanije Bee Premium Group. One su predstavile regionalno istraživanje o blogosferi #Blogometar15. Među brojnim pokazateljima ističe se da prosečan bloger ima između 31 i 40 godina, fakultetsko obrazovanje, živi u gradu i bloguje pretežno iz hobija. Blogeri u Srbiji su u velikoj meri istrajni, pa tako 38 odsto njih piše duže od 4 godine. Više podataka možete pronaći na sajtu PROceniWeb.com. Usledio je niz predavanja poznatih blogera koji se time bave duži niz godina, izgradili su svoje ime i zahvaljujući blogu, ili direktno putem bloga, ostvaruju dodatnu zaradu ili im je blog postao glavni posao (a istovremeno ostao zadovoljstvo). Ovaj segment BlogOpen-BlogNext konferencije otvorila je Branislava Antović pričom o tome kako je od studija na FPN-u, preko rada u različitim redakcijama, došla do toga da je danas Brana’s Divine World ne samo njen posao, već i jedan od najznačajnijih domaćih sajtova o životnom stilu, modi, putovanjima… Pritom je prisutnima prenela puno praktičnih saveta zasnovanih na ličnom iskustvu, o tome kako blog pretvoriti u posao, a ostati dosledan sebi.

Pročitajte i:  Održana je osma RSNOG konferencija

PCPress.rs ImageNa njenu prezentaciju nadovezao se Vladimir Stanković poznatiji kao Deda Bor, čija se mantra „Ljubav, muzika i sve nešto lepo“ osećala tokom celog izlaganja. S desetogodišnjim blogerskim stažom i velikim brojem interesantnih anegdota koje povezuju blogovanje, život, redovan posao… držao je pažnju do kraja svog izlaganja i publiku pripremio za nastup Milice Radović. Ona je publici prenela svoju priču o putovanjima širom sveta, susretima s različitim kulturama, i kako je to sve uticalo na nju. A posebno je istakla to kako kroz svoje prisustvo na različitim lokacijama pokušava da na licu donese neko poboljšanje kroz direktnu akciju, organizaciju prikupljanja donacija… U nastavku programa, Petar Vojinović, vlasnik Tango Six portala, objasnio je kako je od malog bloga posvećenog avijaciji, kroz različite korake i saradnje sa kompanijama, došao do toga da je to danas sistem portala, medijske produkcije i konferencije, sa više zaposlenih ljudi. Prisutnima je preneo i svoj pristup, zasnovan na jasnom definisanju cilja i upornim radom da se to doga dođe. Mirjana Mimica Mahlat, je potom opisala kako je sa potpuno drugačijom motivacijom krenula da piše blog, kako i dan-danas ne zna puno o svemu tome, ali i dalje piše iz srca i to se u nekim krugovima prepoznaje i redovno dobija prilike da na svom blogu objavljuje sadržaje komercijalne prirode, ali obrađene na njen autentičan način.

Pročitajte i:  BIZIT 2022: IT infrastruktura i dalje u fokusu

Potom je Angelina Radulović predstavila svoj blogerski staž, od ličnog bloga Piskaralo, do aktuelnog bloga Mamin svet, i način kojim je došla do toga može da balansira redovan posao, da aktivno vodi svoj blog, i da se posveti svojoj porodici. Poslednje predavanje prvog dana, održao je Goran Mirković, autor bloga Kakav je film? i stručnjak za content marketing, sa preko 3.000 tekstova napisanih tokom višegodišnje karijere – uprkos tome što nije voleo da piše i često je optuživan da je vrlo nepismen i netalentovan zato. Opšti zaključak svih predavanja prvog dana jeste – da bi blog mogao postati nešto više od hobija, neophodno je da ima nešto autentično, da se na njemu vredno i istrajno radi više godina, uz puno ulaganja i odricanja, te da je izuzetno bitno ne pristati na bilo kakvu finansijsku ponudu, već samo na onu koja se uklapa u teme, sadržaj i stavove autora!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,