2019. godina – godina 8K panela?

Prema navodima koji se baziraju na izvorima koji dolaze direktno od proizvođača LCD panela / ekrana, očekuje nas veliki broj 8K panela u ovoj godini. U suštini, proizvođači planiraju da 2019. načine godinom 8K panela.

PCPress.rs Image

Konkretno, čak devet proizvođača planira da ove godine na tržište lansira 8K panele u raznim veličinama. Podsetimo, već u septembru, na IFA 2018 manifestaciji smo videli da je Samsung objavio 8K televizor, koji se istog dana pojavio u prodaji u Berlinu. Ove godine će južnokorejski gigant predstaviti još nekoliko takvih modela, kompletirajući na taj način svoju ponudu u kategoriji velikih televizora (65″, 75″, 82″ i 98″). Još jedan južnokorejski proizvođač i verovatno najveći rival u ovom domenu, LG, će predstaviti 65-inčne, 75-inčne i 98-inčne 8K panele tokom godine.

Slično planiraju i druge kompanije. Sharp će imati 70- i 80-inčne 8K televizore, dok se za manje kompanije očekuje da takođe isprate ove trendove. BOE Technology i CEC takođe planiraju 98-inčne modele, CSOT 85-inčne, dok će AU Optronics 8K panele u dijagonalama od preko 65 inča ponuditi do 2020. godine.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Z Fold 6 biće tanji i lakši od Fold 5 telefona

Najveći broj 8K televizora će koristiti LCD tehnologiju. Jedini izuzetak se može očekivati od kompanije LG, koja bi mogla da plasira 8K OLED panel, budući da jedina uspešno razvija tu tehnologiju. Očekuje se i da će tokom 2019. godine LG predstaviti veliki broj 4K OLED televizora. Prosečna cena 8K televizora u ovom trenutku iznosi 15 hiljada dolara, a podsetićemo da su prvi 8K sadržaji počeli da se emituju pre par meseci, naravno gde drugde do – u Japanu.

Izvor: Techspot

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,