BIZIT plus

41 savezna država tuži Metu zbog štetnog uticaja na mentalno zdravlje najmlađih korisnika

U tužbi se navodi da je kompanija obmanula javnost o bezbednosti svoje platforme.

PCPress.rs Image

“Meta je namerno obmanjivala javnost”

Meta se suočava sa masovnom tužbom od strane 41 savezne države, kao i okruga Kolumbija, zbog navodne štete prema mladim korisnicima. Tužioci su se pridružili tužbi koja je podneta na saveznom sudu u Kaliforniji. U tužbi se navodi da je Meta znala da su njene “zavisničke” funkcije štetne. Kompanija je namerno obmanjivala javnost o bezbednosti svoje platforme.

Pored tužbe iz Kalifornije, tužioci iz osam drugih saveznih država podneli su lične tužbe protiv kompanije. Podnošenje tužbi predstavlja zapravo deo “koordinisanog napora” da Meta odgovori za navodne nepravilnosti. Tužioci navode: „Meta je štetila našoj deci i tinejdžerima. Kompanija je uzgajala zavisnost radi povećanja korporativnih profita”.

Navodno, poslovni model kompanije zavisi od zadržavanja pažnje mladih korisnika na Facebook-u i Instagram-u, čak i na štetu njihovog mentalnog zdravlja. “Meta je dizajnirala i implementirala štetne i psihički manipulativne funkcije kako bi izazvala kompulzivno i produženo korišćenje platforme mladih korisnika. U isto vreme kompanija je lažno uveravala javnost da su njene funkcije sigurne i prikladne za mlade korisnike”, navodi se u tužbi. Dodaje se da je kompanija “redovno” delila izveštaje koji ukazuju na suprotno, iako je ” unutrašnje istraživanje” pokazivalo da su njene funkcije štetne.

Pročitajte i:  Ruski sud naložio hapšenje portparola Mete

U tužbi se takođe navodi nekoliko drugih funkcija Instagrama, uključujući lajkove, filtere i algoritam. Navodi se da lajkovi promovišu “kompulzivnu upotrebu” aplikacije i da filteri mogu promovisati poremećaje ishrane i dismorfiju tela. “Visoko analizirane preporuke” na Instagramu “dizajnirane su da kapitalizuju dopaminske reakcije mladih korisnika i stvore zavisnički ciklus angažovanja”. Algoritmi aplikacije, “redovno prikazuju mladim korisnicima psihički i emocionalno uznemirujući sadržaj” kako bi se povećalo vreme provedeno na aplikaciji.

Instagram ima negativan uticaj na mentalno stanje

“Delimo posvećenost tužilaca. Želimo da pružimo sigurnost mladima na mreži i već smo uveli preko 30 alata za podršku mladima i njihovim porodicama”, navela je Meta. “Razočarani smo što su tužioci izabrali ovaj put umesto produktivne saradnje kako bi stvorili jasni i odgovarajući standardi za mnoge aplikacije koje koriste mladi.”

Tužba je najnoviji udarac na kompaniju i način na koji postupa sa sigurnošću mladih i njihovim mentalnim zdravljem. Zakonodavci, regulatori i drugi zvaničnici sve više se fokusiraju na ovaj problem i navode da društvene mreže ne čine dovoljno da zaštite svoje najmlađe korisnike. Meta je posebno stavljena pod lupu od kada je bivša radnica Frensis Haugen, otkrila interne dokumente kompanije.

Pročitajte i:  Uranijum se uveliko kopa u blizini Velikog kanjona

Istraživanja nazvana “Facebook Files” su uključivala interna istraživanja koja su pokazala da tinejdžeri koji se bore sa mentalnim zdravstvenim problemima naveli da Instagram ima negativan uticaj na njihovo mentalno stanje. Kompanija je pokušala da umanji ova istraživanja tvrdeći da su izvučena iz konteksta.

Bezbednost dece na Instagramu

Ova istraživanja su na kraju navela kompaniju da neodređeno obustavi rad Instagram Kids aplikacije. Meta je takođe predstavila niz novih sigurnosnih funkcija za Instagram. Funkcije su uključivale promene podrazumevanih postavki privatnosti i ograničavanje ciljanja oglasa za mlade tinejdžere. Instagram je takođe dodao podsetnike za tinejdžere da “naprave pauzu” od aplikacije i nove funkcije za roditeljsku kontrolu.

Prema izveštaju, tužbe su rezultat višegodišnje istrage koju su predvodili državni tužioci iz Kolorada i Tenesija. Meta je bila u pregovorima o nagodbi sa saveznim državama, ali su ti razgovori “propali”.

Meta nije jedina društvena mreža koja je bila podvrgnuta ispitivanju zbog uticaja na tinejdžere. Snap, TikTok i YouTube takođe su kritikovani od strane zakonodavaca zbog sigurnosnih problema. U svom saopštenju o tužbi protiv Mete, kalifornijski državni tužilac je napomenuo da postoji „trajna istraga za TikTok“, posebno u vezi sa štetom koju ta društvena platforma može prouzrokovati mladim korisnicima.

Pročitajte i:  SAD i Kina se sastaju u Ženevi kako bi razgovarali o AI

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,

1 thoughts on “41 savezna država tuži Metu zbog štetnog uticaja na mentalno zdravlje najmlađih korisnika

Comments are closed.