BIZIT 2022

64-bitne Windows aplikacije na ARM procesorima

Microsoft je konačno uklonio ograničenje za Windows na ARM procesorima, omogućivši programerima da kreiraju 64-bitne aplikacije za ARM64 platformu. Oni će biti u mogućnosti da ponovo kompajliraju svoje postojeće win32 ili Universal Windows aplikacije koje će se pokretati na Windows-u 10 na ARM hardveru. To znači da će performanse rekompajliranih 64-bitnih aplikacija biti znatno bolje od standardnih 32-bitnih verzija na istim ARM računarima.

PCPress.rs Image

Ovo je deo napora da se poveća prisustvo Windows-a na ARM platformi. Ipak, pošto se u ovom slučaju Microsoft oslanja na programere, pitanje je da li će 64-bitna podrška za aplikacije pomoći Windows-u da iz sporednog koloseka pređe u mainstream na ovom platformi.

Inače, Windows na ARM platformi već nekoliko godina unazad polako ali sigurno povećava svoje prisustvo. Windows 10 u sebi sadrži emulacioni lejer za X86 aplikacije za rad na ARM procesorima, na kome radi najveći broj 32-bitnih Windows programa. Emulacija ipak nije idealno rešenje, pa bi stoga native 64-bitna podrška trebala da bude veliki korak napred za Microsoft. Osim toga, ARM je za sledeću godinu najavio Cortex A76 čip koji bi po svojim performansama trebao da ostvari performanse na nivou današnjih laptop računara (odnosno na nivou Intel Kaby Lake serije procesora).

I proizvođači hardvera sve više prihvataju Windows na ARM platformi, a među njima su najpoznatiji Lenovo Yoga C630 i Samsung Galaxy Book 2 koje porkreće Qualcomm Snapdragon 850 čipset. Takođe, postojale su najave da je Microsoft razmišljao o ARM platformi za Surface Go, ali se na intervenciju Intela ipak odlučio za njihove Pentium Gold procesore.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,