Adam Mosseri će svedočiti pred Senatom

Regulatorni organi su izrazili zabrinutost zbog toga kakav efekat Instagram aplikacija ostavlja na mlade ljude.

PCPress.rs Image

Adam Mosseri, direktor Instagram-a, trebalo bi da svedoči pred Senatom u decembru. On će se pojaviti na seriji saslušanja o zaštiti dece na internetu koje odbor za zaštitu potrošača održava početkom decembra.

„On je najbolji momak na Instagram-u, ali svi se pitaju zašto su Instagram i druge tehnološke platforme stvorile toliku opasnost i štetu tako što su dovele decu do toksičnog sadržaja sa ovim izuzetno moćnim algoritmima“, rekao je senator Richard Blumenthal.

Svedočenje Mosseri-ja dolazi nakon otkrića uzbunjivačice Frances Haugen, bivšeg Facebook menadžera proizvoda. Haugen-ova je prošlog meseca svedeočenjem pred senatom rekla da je istraživanje koje je sproveo Facebook utvrdilo da „rangiranje zasnovano na angažovanju na Instagram-u može odvesti decu od veoma bezazlenih tema kao što su zdravi recepti, do sadržaja koji promoviše anoreksiju u veoma kratkom vremenskom periodu“.

Prethodnog meseca, Antigone Davis, direktorka globalne bezbednosti matične kompanije Instagram-a, (Facebook-a) sada Meta, umanjila je nedavne izveštaje zasnovane na internim Facebook dokumentima, koji su ukazivali na to da Instagram može negativno da utiče na mentalno zdravlje tinejdžera i mladih devojaka.

Pročitajte i:  Instagram radi na razvoju novog Reels feed-a

Mosseri ipak pre Zuckerberg-a

Nakon njenog svedočenja, Blumenthal je pisao izvršnom direktoru Mete Mark-u Zuckerberg-u, tražeći od njega ili Mosseri-ja da svedoče. On je takođe u svom pismu Zuckerberg-u sugerisao da je kompanija „dala lažno ili netačno svedočenje u vezi sa pokušajima internog prikrivanja svog istraživanja“.

Ovo će biti prvi put da će Mosseri svedočiti pred Senatom. Senat planira da zatraži od Mosseri-ja da se posveti tome da Instagram-ove algoritme za rangiranje i preporuke učini delimično transparentnim kako bi stručnjaci mogli da ispitaju da li i kako platforma promoviše potencijalno štetan sadržaj.

Takođe, Senat je primetio da su kompanije poput Snap-a, TikTok-a i YouTube-a preuzeli slične obaveze nakon što su svedočili na prethodnom saslušanju. Blumenthal je takođe rekao da će pitati Mosseri-ja o sistemima preporuka Instagram-a i kako oni mogu da odvedu decu “u opasne zečje rupe”.

Grupa državnih tužilaca takođe istražuje kako Instagram utiče na tinejdžere. Potpredsednik Meta Global Affairs, Nick Clegg nedavno je najavio da će Instagram podsticati tinejdžere da „odmaraju“ od aplikacije i da će pokušati da ih odvrate od štetnog sadržaja.

Pročitajte i:  Meta predstavlja "fediverse sharing" za Threads

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,