AI će doneti značajne prihode Googlu i Microsoftu

Microsoft i Google očekuju značajne prihode od AI, ali prvo moraju da naprave značajna ulaganja.

PCPress.rs Image

Očekuje se da će veštačka inteligencija jednog dana doneti veliku zaradu tehnološkim gigantima kao što su Microsoft i Alphabet. Ali da bi do toga došlo neophodna su velika ulaganja.

Microsoft je saopštio da su troškovi naglo porasli zbog izgradnje novih centara podataka za podršku AI i da će kapitalni troškovi nastaviti da rastu sve dok se kupuju čipovi od spoljnih saradnika. Zarada od AI se očekuje tek u drugoj polovini 2024. godine.

Google je do sada potrošio više od 200 milijardi dolara na investicije u veštačku inteligenciju tokom protekle decenije. Prednost koju Google ima u odnosu na druge gigante je sopstveni prilagođeni čip za rukovanje AI radom što trenutno u značajnoj meri smanjuje troškove.

Microsoft pak mora agresivno da kupuje Nvida čipove upravo jer nema sopstvenu alternativu. Sa druge strane, Google je takođe saopštio da kupuje čipove od drugih kompanija što usporava rast.

Pročitajte i:  Google otpušta još 20 zaposlenih zbog protesta oko izraelskog projekta

Rat za čipove se nastavlja, a AI ima sve veći prodor. Do sada AI jeste izazvao bum i postaje vrsta neophodnosti za mnoge poslovne sisteme. Ipak, ostaje pitanje da li će se AI isplatiti? Odnosno sva ulaganja do sada su bila značajna i velika čak i za gigante kao što su Google i Microsoft. Savremeni razvoj pokazuje preskakanje brojnih koraka, pa se može očekivati da još koliko sutra AI postane prošlost koja nikada nije ni živela kako treba. U tom slučaju ulaganja su bačena, a takav razvoj toka nije nemoguće očekivati.

Izvor: gadgets360.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,