OpenAI gubi svog lidera za bezbednost

Šef za poverenje i bezbednost OpenAI, Dave Willner, povlači se iz kompanije jer se industrija veštačke inteligencije suočava sa sve većom kontrolom privatnosti i bezbednosti od strane kreatora politike.

PCPress.rs Image

Willner radi u poverenju i sigurnosti skoro deceniju. Pre nego što se pridružio OpenAI, Willner je bio šef odeljenja za poverenje i bezbednost u startup-u za brigu o deci Otter i vodio je politiku poverenja i zajednice u Airbnb-u.

FTC je prošle nedelje pokrenuo istragu o OpenAI-u kako bi utvrdio da li su njegove metode prikupljanja podataka o obuci prekršile prava potrošača. Komisija za hartije od vrednosti je takođe izrazila zabrinutost da bi veliki modeli veštačke inteligencije mogli da centralizuju podatke i donošenje odluka u finansijama, što bi dovelo do neke vrste grupnog razmišljanja sličnog događajima koji su prethodili finansijskoj krizi 2008. OpenAI, Meta, Microsoft i druga velika imena u oblasti veštačke inteligencije potpisali su ove nedelje obavezu sa Belom kućom da ulažu u istraživanje bezbednosti i diskriminacije i novi sistem vodenih žigova za identifikaciju sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom.

Izvršni direktor OpenAI Sem Altman je glasno govorio o AI propisima, pozivajući Kongres da donese politiku i, kako je izvestio Bloomberg, podržavajući inicijativu da se zahtevaju licence za razvoj moćnih AI modela.

Pročitajte i:  LinkedIn kao "dejting" aplikacija

Willner je u postu na LinkedIn-u rekao da je odlučio da uravnoteži rad sa manjim kompanijama i gledanje kako njegova deca rastu nakon što je prisustvovao najnovijem TrustCon-u, konferenciji za profesionalce za poverenje i bezbednost.

„Taj trenutak jasnoće mi je omogućio da se odlučim na odluku koja se mnogima verovatno čini kontraintuitivnom, ali se meni čini neverovatno ispravnom“, rekao je Willner. „Na kraju je to bio prilično lak izbor, iako ne onaj koji ljudi na mojoj poziciji često iznose tako eksplicitno u javnosti. Nadam se da će ovaj post pomoći da se to normalizuje.”

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,