Top50 Glas publike

AI tehnologija koja vraća sjaj starim fotografijama

Odlično funkcioniše, ali postoji rizik od „blage promene identiteta“.

PCPress.rs Image

Obnavljanje starih fotografija

Veštačka inteligencija stvara nove slike, ali šta ako želite da popravite staru porodičnu fotografiju? Možda postoji besplatna opcija. Osnivač i direktor kompanije Towards AI, Louis Bouchard i sajt PetaPixel skrenuli su pažnju na besplatnu alatku koju su nedavno razvili istraživači kompanije Tencent.

GFP-GAN (Generative Facial Pre-Generative Adversarial Network) može da obnovi oštećene slike i slike niske rezolucije.

Tehnologija spaja informacije sa dva AI modela kako bi popunila nedostajuće detalje fotografije realističnim detaljima za nekoliko sekundi, uz istovremeno održavanje visoke preciznosti i kvaliteta.

Konvencionalne metode fino podešavaju postojeći AI model za vraćanje slika merenjem razlika između veštačkih i stvarnih fotografija. To često dovodi do rezultata niskog kvaliteta, kažu naučnici.

Novi pristup koristi unapređenu verziju postojećeg modela (NVIDIA StyleGAN-2) da informiše sopstveni model u više faza tokom procesa generisanja slike. Tehnika ima za cilj da sačuva “identitet” ljudi na fotografiji, sa posebnim fokusom na crte lica kao što su oči i usta.

Pročitajte i:  NVIDIA Broadcast simulira pogled korisnika u kameru

Demo verziju je moguće i isprobati na GFP-GAN i to besplatno. Takođe, kreatori su objavili svoj kod kako bi svima omogućili da implementiraju tehnologiju restauracije u svoje projekte.

Ovaj projekat i dalje ima trenutna ograničenja. Iako je iznenađujuće precizan, postoje nagađanja o nedostajućem sadržaju. Istraživači su upozorili da biste mogli da vidite „blagu promenu identiteta“ i nižu rezoluciju.

Sadašnji uspeh obećava i nagoveštava budućnost u kojoj možete lako da spasete slike koje bi inače bile izgubljene tokom vremena.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,