Aktuelni trendovi Lidar tehnologije

Kako autonomna vožnja nastavlja da menja automobilsku industriju, senzorske tehnologije su pretrpele napredak bez presedana. Jedna inovacija koja se ističe je detekcija svetlosti i domet (Lidar). Koristeći lasersko svetlo za merenje rastojanja i kreiranje preciznih 3D mapa okoline, Lidar se pojavio kao menjač sposobnosti percepcije, posebno za automobilsku industriju. 

 Sa korenima koji sežu do pronalaska lasera 1960-ih, Lidarovo putovanje je dobilo zamah 2000-ih sa razvojem 3D Lidar sistema. Ovi sistemi, opremljeni naprednim mehanizmima za upravljanje snopom, nude neuporedive prednosti u odnosu na tradicionalne tehnologije senzora kao što su kamere, radari i ultrazvučni sistemi. Pružajući 3D oblake tačaka visoke rezolucije i preciznu detekciju dometa, Lidar poboljšava bezbednost i mogućnosti percepcije. 

 Ulaskom u 2024. usvajanje Lidara dostiglo je nove visine, uz široku primenu u različitim industrijama. Iako je njegova početna integracija u automobilski sektor imala za cilj da se pozabavi ograničenjima postojećih senzora, nedavna istraživanja sugerišu promenu u trendovima usvajanja. 

Razvoj i inovacija tehnologije upravljanja snopom u lidarskim sistemima bio je jedan od glavnih fokusa različitih početnika i velikih igrača, sa četiri glavne tehnologije koje dominiraju u ovoj oblasti: mehanička, MEMS, optički fazni niz (OPA) i Flash. U početku su bili istaknuti mehanički rotirajući lidari za 360°, posebno u razvoju Robotaksi. Međutim, njihova visoka cena i problemi pouzdanosti ograničili su njihovu upotrebu u automobilskoj industriji. Polučvrste ili hibridne mehaničke tehnologije upravljanja snopom, kao što su rotirajuća ogledala, MEMS i prizme, dobijaju na snazi, a neki proizvodi ispunjavaju standarde za automobilsku industriju

Pročitajte i:  Fordov BlueCruise pod istragom zbog nesreća

 Među njima, rotirajuća ogledala su favorizovana od strane Tier 1 i OEM-a zbog njihove pouzdanosti i isplativosti. MEMS, iako se suočava sa izazovima kao što su nepravilni oblaci tačaka i zabrinutost za pouzdanost, neki i dalje biraju. Flash lidar je popularan za kratke domete detekcije, dok se OPA vidi kao obećavajući budući pravac. Međutim, praktično usvajanje daje prednost spremnosti u odnosu na potencijal u trenutnom pejzažu u ovom trenutku, a takođe i u bliskoj budućnosti usvajanja. 

 U ovom okruženju, performanse Lidara ostaju ključne, ali drugi faktori kao što su isplativost, pouzdanost, efikasnost lanca snabdevanja i lakoća integracije zauzimaju centralno mesto. Ovi faktori ne utiču samo na izbor tehnologije, već i utiru put za budućnost u kojoj Lidar nastavlja da se razvija i oblikuje industriju izvan automobilske industrije

Izvor: autotech.news

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *