Ikotek

Američki sud podržao lansiranje Starlink satelita

Američki Vrhovni sud potvrdio je odluku Federalne komisije za komunikacije (FCC). Sud je odobrio plan kompanije SpaceX za lansiranje Starlink satelita u nisku orbitu Zemlje. Kompanija ima plan da ponudi svemirski širokopojasni internet.

PCPress.rs Image

SpaceX je lansirao skoro 3.000 satelita

SpaceX je dobio odobrenje FCC-a 2021.godine da lansira 2.824 satelita u nisku orbitu Zemlje. Kompanija bi tako pružala usluge širokopojasnog interneta velike brzine ljudima kojima trenutno nedostaje pristup. Konkurentske kompanije Viasat i DISH Network osporili su odobrenje FCC-a.

Kompanija Viasat je saopštila da veruje da je ta „odluka neuspeh i za bezbednost u svemiru i za zaštitu životne sredine“.

Viasat navodi da ako je sud primorao FCC da se pozabavi „komplikovanim pitanjima u vezi sa lansiranjem u nisku Zemljinu orbitu, verujemo da moguće i rešiti pitanje štetnih uticaja koji inače mogu da opstanu decenijama ili čak vekovima”.

Kompanija navodi da je plan raspoređivanja SpaceX-ovih satelita bio ogroman. Iz kompanije napominju da je „poređenja radi, oko 10.000 satelita, ukupno lansirano u čitavoj ljudskoj istoriji“.

Pročitajte i:  Zvezdani brod Elona Maska prizemljen nakon eksplozije tokom debitantskog lansiranja

U presudi je utvrđeno da „Viasat upravlja samo jednim satelitom koji leti blizu SpaceX-ove konstelacije“. „Tako da je ova teorija previše spekulativna“, navodi se u izveštaju.

Kompanija Dish napominje da odluka ne menja pravila FCC-a koja zabranjuju SpaceX-u i drugim operaterima da ometaju televizijske usluge koje pružaju satelitski operateri. „Ostaćemo oprezni u osiguravanju da operacije SpaceX-a ne naškode našim milionima satelitskih klijenata“, navela je kompanija.

Takođe, američki operater T-Mobile će koristiti Starlink satelite kako bi korisnicima omogućio pristup mreži u delovima SAD. Kompanija je najavila planove za povezivanje mobilnih telefona korisnika direktno sa satelitima u orbiti.

SpaceX je lansirao skoro 3.000 satelita u nisku orbitu Zemlje od 2019. godine. Tako je vrlo brzo nadmašio rivalske kompanije poput OneWeb-a i Amazon-a.

Prošlog meseca, FCC je odbila zahtev SpaceX-a za 885,5 miliona dolara subvencija za internetske usluge nakon što je provizorno dodelila sredstva 2020.godine.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,