BIZIT 2022

Apple dobija drugog dobavljača za OLED iPhone ekrane

Još od prošle godine se špekuliše oko drugog dobavljača OLED ekrana za iPhone-e, a pominjale su se kompanije LG, Sharp i Japan Display. Sada, Bloomberg piše da će LG uskoro postati Apple-ov drugi dobavljača za OLED ekrane koji se koriste u skupim iPhone-ima, a prema ljudima koji su upoznati sa ovim problemom. Ovo predstavlja ključni korak američke kompanije za smanjenje troškova iPhone-a i njegove zavisnosti od  Samsung Electronics-a.

Južnokorejski LG Display Co. će na početku snabdevati između 2 miliona i 4 miliona jedinica, što je malo u odnosu na prodaju Apple-a, dok nastavlja da radi na povećanju kapaciteta, rekao je izvor koji je tražio da ne bude imenovan. Ovo bi Apple-u, međutim, pomoglo u pregovorima o ceni sa Samsung-om, jedinim snabdevačem OLED displeja za iPhone X i Apple-ov primarni suparnik u sferi pametnih telefona. Trošak te komponente je ključni razlog zbog koga iPhone X dolazi sa cenom od 1.000 dolara, a prodaja nije ispunila početna očekivanja.

Prvi OLED ekrani LG-a biće korišćeni u jednom modelu novih iPhone-a koji su planirani za ovu godinu. LG želi da obezbedi sve ekrane za taj Apple model, iako nije jasno da li to još uvek može postići, rekao je izvor. Isporuka je predmet dva sloja odobrenja, od kojih se prvi očekuje oko jula, piše Bloomberg. Apple planira da izađe sa tri pametna telefona krajem ove godine, od kojih će dva biti sa OLED ekranima. Najnoviji potez ne pokazuje da je Apple rešio da prihvati OLED ekrana za sve svoje iPhone-e naredne godine i više se radi o diverzifikaciji svojih dobavljača, piše Bloomberg.

Pročitajte i:  Jony Ive konačno završava saradnju sa Apple-om

Uspešan ugovor o snabdevanju bi pomogao kako Apple-u tako i LG-u. Kompanija iz Kalifornije, mogla bi da kupi značajne količine od LG-a za sledeći model iPhone-a, jer pokušava da se izbori sa smanjenjem prodaje pametnih telefona. LG-u je potreban novi izvor prihoda dok se bori sa padom cene ekrana sa tečnim kristalom.

Izvor: Bloomberg

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,