Apple dodaje titlove uživo na iPhone, iPad i Mac

Apple je najavio niz novih funkcija pristupačnosti za svoje proizvode koje mogu pomoći osobama sa invaliditetom.

PCPress.rs Image

Jedna od najvažnijih karakteristika su titlovi uživo za video zapise za iPhone, iPad i Mac. To znači da će ljudi koji slabo čuju ili svi koji žele da gledaju video sa isključenom jačinom zvuka videti tekst na dnu ekrana koji mogu da čitaju zajedno. Apple je naveo da se može koristiti na servisima za strimovanje, FaceTime pozivima i drugim aplikacijama za video konferencije. Slična funkcija je već dostupna na Google-ovom Android operativnom sistemu.

Software će biti predstavljen kasnije ove godine. Apple je takođe predstavio novu funkciju detekcije vrata koja može pomoći slepim ili slabovidnim korisnicima iPhone-a ili iPad-a da pronađu vrata ako nisu upoznati sa tim područjem. Alat takođe može da opiše da li su vrata otvorena ili zatvorena i da li se mogu otvoriti pritiskom, povlačenjem ili okretanjem dugmeta. Za rad koristi tehnologiju lidara i mašinsko učenje. Lidar je dostupan na iPhone Pro i iPad Pro modelima.

Pročitajte i:  TikTok-ova native aplikacija stiže za Vision Pro

Između ostalih funkcija, Apple takođe dodaje način da osobe sa invaliditetom preslikaju svoje pomoćne funkcije na iPhone-u na svoj Apple Watch, dobijaju upozorenja na svom iPhone-u kada čuje zvono na vratima ili pištanje uređaja i još mnogo toga.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,