Apple i umetnici – zarada pomoću prostornog zvuka 

Izvođači na Apple Music-u će zaraditi bonus isplatu do 10 procenata autorskih honorara za sve pesme koje su takođe dostupne u prostornom zvuku. To je prema ažuriranju poslatom partnerima izdavačke kuće i koje je video 9to5Mac. Kako navodi Music Business Worldwide, kaže se da će, počevši od isplate na kraju meseca za januar, „proporcionalni udeo za prostorno dostupne reprodukcije biti izračunati korišćenjem faktora 1,1, dok će reprodukcije koje nisu prostorno dostupne i dalje koristiti faktor 1“. Pro rata se odnosi na „jedan veliki lonac“ prikupljenog novca od pretplate koji se deli na osnovu broja strimova. 

PCPress.rs Image

Bloomberg je u decembru izvestio da Apple planira da ponudi finansijske podsticaje muzičarima i izdavačkim kućama da objavljuju pesme u formatu koji podržava Dolby Atmos. Većina novih pametnih telefona, tableta i bežičnih slušalica reklamira podršku prostornog zvuka kao prodajnu tačku. 

Svi Apple-ovi novi uređaji podržavaju prostorni zvuk, u liniji AirPod-ova, iPhone-a, iPad-a, Mac-a, Apple TV-a i HomePod-a. Svaki iPhone XS ili noviji (osim iPhone SE) može da podrži format, kao i najnoviji Samsung Galaxy i Pixel telefoni. 

Pročitajte i:  Apple će prodavati svoje Vision Pro slušalice van SAD-a

Sve veći broj novih pesama objavljenih danas je već dostupan u Dolby Atmos i stereo. Prema belešci Apple Music-a, bilo je 5.000 procenata pesama dostupnih u prostornom zvuku od lansiranja ove funkcije 2021. godine, ali Apple nije dao tačnu cifru o tome šta to povećanje predstavlja. 

Pored rastućeg kataloga Apple Music-a, prostorni zvuk je takođe dostupan na Tidal i Amazon Music Unlimited, kao i na platformama za striming video kao što su Netflix i HBO Max. U međuvremenu, Spotify tek treba da poboljša svoju audio ponudu na sličan način. Švedska kompanija je obećala vrhunski HiFi nivo od 2021. godine, ali još uvek nema datuma izlaska. 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: