BIZIT plus

Apple konačno ažurira AirTags kako bi vam pomogao da potražite sumnjive tagove 

Apple trenutno uvodi dugo čekano ažuriranje firmwarea koje olakšava lociranje nepoznatih AirTag-ova u vašoj neposrednoj blizini.

PCPress.rs Image

Deo Appleovog nastojanja da se bori protiv zloupotrebe svojih uređaja za uhođenje

Ovo je deo napora kompanije da osigura da loši akteri ne zloupotrebljavaju uređaje da uhode druge. Problem uhođenja se prvi put pojavio u maju 2021. godine kada je istraživački izveštaj The Washington Posta pokazao koliko je relativno lako pratiti nekoga sa AirTagom. Postavljanjem jednog na osobu, uređaj može isporučiti tačnu lokaciju na iPhone svakih nekoliko minuta, čak i navodeći tačnu adresu. Sada sa ažuriranjem firmwarea 2.0.24, funkcija preciznog pronalaženja će moći da „locira nepoznati AirTag“ ako otkrije da se pomera sa vama. Takođe ćete dobiti iPhone obaveštenja koja vam govore „kada se AirTag koji je odvojen od svog vlasnika kreće sa vama“, i da će AirTag početi da emituje zvuk, navodno da biste mogli da ga locirate.

Ako ovo zvuči poznato, to je zato što je Apple uradio nešto slično još u aprilu povećavajući jačinu AirTags-a kao deo ažuriranja 1.0.301. Čini se da je ovo deo stalnih napora kompanije u ažuriranju AirTags-a kako bi se bolje zaštitili korisnici. Takođe u zakrpi je ažuriranje firmwarea 2.0.36, koje popravlja grešku u AirTag-ovom akcelerometru „koji se ne aktivira u određenim scenarijima“. Ova ispravka će pomoći vašem iPhone-u da preciznije otkrije da li se vaš AirTag, ili onaj koji je postavljen na vas, kreće. Da biste dobili ova ažuriranja, sve što treba da uradite je da postavite svoj AirTag na 10 metara od vašeg iPhone-a, tako da može biti u maksimalnom dometu bluetooth signala uređaja. Firmware će se automatski preuzeti.

Pročitajte i:  Evropa ponovo protiv Apple-a

Međutim, postoje neki preduslovi. Vaš uređaj mora da koristi iOS 16.2 ili noviju verziju, prema stranici podrške za AirTag. A promene u preciznom pronalaženju zahtevaju da posedujete model iPhone-a koji dolazi sa Ultra Wideband, tehnologijom koja ovim pametnim telefonima daje svest o prostoru. Većina zemalja širom sveta podržava Ultra Wideband, ali imajte na umu da postoji nekoliko zemalja koje to ne podržavaju, poput Indonezije i Jermenije. Kada je kompanija prvi put počela da izdaje ažuriranje firmwarea 1.0.301 u aprilu, obećala je da je to prvo od četiri ažuriranja, a sa ovom najnovijom serijom, AirTags je dobio drugo i treće.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,